Tuesday, December 27, 2011

Busybody ~ Entah apa-apa ..

I think naturally each and everyone of us mesti ada sikap atau ciri-ciri 'busybody' dalam diri.  It's ok. A friend of mine said busybody sikit-sikit itu biasa. Tapi .. cuba korang bayangkan kalau korang ditemani atau berkawan dengan orang yang terlebih 'busybody'? Cuba .. cuba .. cuba bayangkan. Rimas? suka? 

Cuba bayangkan .. kalau gi rumah korang segala ceruk sampaikan ke bilik tidur korang dia nak masuk.  Se kecik-kecik benda dia nak tanya. Kalau kau nak berborak dengan dia dengan niat bercerita ... habis luar dalam dia nak korek. Sampai  kau rasa tak boleh bernafas. OK. Dah boleh bayangkan? Menyesal der .. Kawan aku kata menyesal pilih dia sebagai tempat bercerita.

From my observation la kan, sikap terlebih 'busy body' ni memang mengundang rasa ketidak sukaan di hati orang lain pada kita. Ye la .. kalau orang bagitau "A" dia nak tau sampai "Z". Walhal,, logiknya yang kau perlu tau "A" sahaja .. yang kau tanya sampai ke "Z" tu kenapa?

Aku rasa dalam persahabatan ni mudah je .. Kita perlu sayang dan hormat kawan kita. Bila ada rasa sayang dan hormat pada kawan, automatik kita akan 'respect our friend's privacy'. Kalau dia tak nak cerita, tak perlu tanya. Adalah sebab-sebab kenapa dia tak nak cerita, kan dan sebagai kawan yang memahami, kita perlu hormat pendirian dia.

Lagi satu .. No  matter how close our friendship is .. there must be a border between us. Perlu ada sempadan yang kita tak boleh 'enter'. Takkan kau nak redah semua? Luar dalam ko nak ambek tau? Come on la .. everyone deserve their own privacy.

Ramai kawan-kawan menjauhkan diri. Malas nak dekat-dekat atau rapat-rapat. Rimas dan tak suka sebab dia tu suka tanya-tanya ... katanya. Ada benda, cakap. Nak terlebih mesra, tak ada. Hurmmm .. camtu la cerita dia. Aku rasa .. orang camni entah apa-apa. Terlebih 'memory space' kot? Atau memang 'life' dia sendiri ada problem so to cover up the lackness, go and busybody other person's life. Entah. Aku pun tak tau .. sebab aku tak camtu.

OK lah. Sekian sahaja Entry mengenang Pelik-Pelik perangai orang to  be share together. Entry bergambar dan meriah akan menyusul lepas-lepas ni. Jap eh.

11 comments:

Mama Likha said...

takthu mcmne nak cope dgn org mcmtu kc... sib baik zte tk tjumpa lg dgn org mcmtu.. tp kdg2 pelik gak, ada jgk org mcmni dlm dunia kan? tkde rasa malu lgsung ker...

yana said...

saya rimas dengan jiran2 kakak saya..kakak 1000x rimas..walau dah letak tabir antara living room & dining room..tetap la diorang nak selak2 tabir jenguk 1 rumah..sampai ke dapur sampai apa dalam peti ais nak di cek..

kalau hidang tetamu guna pinggan & cawan polisterine pun tak boleh..abg ipar kata mau 7 keturunan kena kutuk..padahal sapa yg nak tolong basuh pinggan2 kaca tu..nan hado kan..diorang makan dan blah..

Pok Amai-Amai said...

Bhy tu KC...

KC arinie pki baju jenama apa?
Berapa RM baju KC tu?
Beli kat mane?
Cantik tak baju tu?
Boleh MMS sy tak baju KC tu?


=p

Semut Senyum said...

tak suka dngn busy body... n tak suka jadi busy body.. tapi mmg tak lari dari golongan bz body sampai semua bnda dia nak tahu, last2 cik semut selalu tinggalkan dia dgn tanda tanya. kalau dia tanya apa2 cik semut akan tinggalkan tnda tanya kat dia. tapi org yang busy body ni buat kita up tau! ehhehe mcm artis rasanya ehhehehe

kakcik said...

Betul tu Ella, berkawan biarlah ada batas sempadan. :)

Izan Ishak said...

sangat tak suka org yg terlebih busy body ni KC... biarpun kita berkawan rapat... mestilah ada batas2nya kan. ni kalau segala mcm benda nak dikorek... mmg naya namanya tu...

Cik Ina Do Do Cheng said...

tak suka. cam jiran cik ina, sumpah sekarang terus kunci pagar, first time masuk umah cik ina terus ke bilik, siap tanya mana satu bilik cik ina ngan hubby tidur.spesis orang cam tu tak tahu nak cakap apa : (

Mamaleesya said...

dah kronik kawan camtu kak ella

Queenie said...

Quote " No matter how close our friendship is .. there must be a border between us..."

Ya Rabbi Ella, betul sesangat ler tuh!
akak paling rimas dan naik meluat kat bzbody nih! betul tu, nyampah bila org suka geledah segala ceruk rantau kat umah kita, belek sana pegang sini? apekehalnya? tp kalau tengok sebab suka ker apa takperla...tp ni siap mencebik2 mempertikaikan mutu dan harga..

dah tu siap tau kemana kita pi, ngan saper, naik apa, stay kat mana? berapa lama..seumer2 dia tau! kepohchih betul...

ada gak yg bzbody ngan mata..badan duduk setempat, tp mata meliar kesegenap arah..
whuaaaa.....

yana halim said...

memang pelik kalau nak nyebok sangat hal orang. Mengundang benci je. huhu..

Cikpuan rara said...

fuhhhh berpeluh ketiak kalau layan org cm ni taw.mmg tak lah nk berkawan lagik pas ni.