Monday, May 28, 2012

Tipu Ke Betul Ni?

Ni cerita minggu lepas. Terima email dari sebuah syarikat beroperasi di luar negara yang mahu berbisnes di blog kecil ku. Hurmmm .. boleh tahan lumayan 'offer' dia. Belum setuju .. belum buat apa-apa dah mintak No. Akaun kita. 

Entahkan betul entahkan tidak .. Hati ada tanda tanya. Tapi terus terang cakaplah .. sebagai seorang manusia biasa .. Hati dah tentulah hepi bila dapat good offer .. So hati kata Yesss!! but the other part of me say No. No. No. Jangan cepat tergoda.

Kepala pun tiba-tiba 'ting .. tong' fikirkan offer .. pastukan tiba-tiba boleh senyum sorang-sorang terima SMS dari Darling. Terus tanya pendapat Darling. Darling cakap Bagi je Account No .. dengan syarat No. akaun yang tak berapa aktif.

Pastu dah sibuk buat itu ini. So cerita Email itu ku biarkan sahaja sampai hari ini. Soalnya .. Genuine kah? Benar kah? Tipu kah? Boleh percayakah?

18 comments:

pinky said...

hati2 KC...skrg ni mcm2 org boleh buat...

deno said...

emmm... kena hati-hati kak.. musim ramai org kena tipun skrg ni.. deno pun ada terima enail daripada london.. sama mcm akak tapi tak pernah layan sbb takut tertipu... dia siap kminta IC lagi.. hati-hati ya kak..

Ibu Darwisy said...

a'ah KC kalo nak bg, bg akaun yg xde duit..hehehehe..

MissNick said...

huhu abaikan je kak chik....sy pun selalu dapat email2 macam tu katanya nk join bisnes la apa la...sy tak penah reply pun....

kakcik said...

Hati2 Ella. Penipu ni memang tak pernah putus idea...

ainnoraini said...

orang penipu ni mcm2 cara diarang akan buat...

berhati2 jer KC..

MamaYatie said...

byk sangat scam skrg..huhu

Ati Masrif said...

kalau ati bab2 minta ac ni payah
nak percaya..hati2 jelah ella

JunAina said...

Hati2 kalu bab2 macam ni. Jenayag cyber terlalu banyak belaku sekarang ni. Peguam pun kena tipu.

Bila bab duit ini org gelap mata sampaikan terlupa menggunakan pertimbangan akal.

msredcheesecake said...

tak pernah bagi no acc kat stranger... better dont...

aDisH.sHidA said...

td ada cust dtg email mou n salinan ic dia utk apa benda ntah kat email orang luar..ada jugak niat nak tanya..wat bisnes apa nie..leh caya ke...huhuhu...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

nnt wat entri klu betul ada eh KC

kakrose said...

berhati2 ella..dari no akaun dia tahu maklumat peribadi kita.harap2 tak tipu punya..

kakrose said...

berhati2 ella.dari no akaun boleh tahu maklumat peribadi kita.harap2 dia tak tipu..

Citarasa Rinduan said...

kakcik dh bagi no akaun tak aktif kan?
nanti check seminggu dr sekarang..

kalau ada.. rezeki

kalau tiada... penipuuuu

nanti syer eik

el said...

kalo betul bestnye

sisdee said...

jgn cepat pcaya..i slalu gak dpt mel camtu tp i ignore jek..satu jek yg pgang...tak de duit dtg mgolek hehehehehhe...

Kesuma Angsana said...

apa yg penting berhati2 .. sbb benda mcm ni byk dah jadi