Tuesday, November 29, 2011

Tempat tinggal dan Jalan-jalan di Bandung

Actually, antara Jakarta dan Bandung, i prefer Jakarta. Jakarta full of fun, entertainment, dining and 'traffic jem'*haha* Lots of activity can be done at Jakarta. But most Malaysian prefer Bandung, rite? Maybe cos of the Factory outlet kot? For me .. terlebih itu merimaskan. Keluar masuk satu demi satu kedai mengempiskan dompet dan memenatkan badan. Jalan Riau, Jalan Dago, Cihampelas, Paris Van Java, Setiabudi, Cibaduyut .. banyak sangat derrrr. Kaki pun menjerit mintak rehat babe. Hihi.

Buat first timer, ribuan RM bisa dihabiskan disini dalam masa hanya beberapa hari. Tak percaya? Cuba lah pergi. Mesti balik teringat-ingat dan mahu pergi lagi. Tapi buat yang setahun 2, 3 kali macam ai ni, sopink ai biasa-biasa jer .. tak over. Dah la kat tempat sendiri sopink, kalau kat tempat orang pun tak sedar diri .. camna tu? 

Travellya Homestay ~ Our home in Buah Batu, Bandung. Tq Red Ribbon and Family yang sudi menerima kami sebagai tetamu. This house is huge, sangat sesuai untuk yang travel berkumpulan. Rumah ni sangat sejuk di waktu malam till we feel like want to jalan sambil jengket kaki. 3 bedrooms, all room furnished with Queen Bed. Ada sofa bed kat hall. Boleh masak simple food*kalau rajin*. Recommended for those who want to experience the local people life*ala-ala balik kg gitew* and looking for budget accomodation. Kalau gi melancong sefamili, apa kelas duduk dlm bilik sorang-sorang dan buat hal sendiri, betul tak? Lebih baik duduk serumah, bergolek dan berguling sama sambil bergurau mesra. Rasa seperti di rumah sendiri walaupun di tempat orang gitew. 

Kedai untuk beli barang kelengkapan macam ubat gigi, tepung teligu*kak nani beli ni*, pun ada dekat-dekat sini. Kedai makan pun ada. Aiman cuba makan kat situ. OK dia kata. Bersih dan selesa paling penting tak sakit perut selepas tu. Haaa .. camtu la cerita dia, 'detail' dari kita gitew*memang dasar suka bercakap*Hihi.

BTW, ubat gigi, sabun, dan tuala mandi disediakan oleh Tuan rumah yang baik hati ini. Tergoda tak? Tergoda tak dengan cerita kita? Kalau tergoda, sila runding lebih-lebih lagi dengan Cik Puan Nelly 

With Ibu Yulli ~ mama kepada Nelly yang sedia menunggu ketibaan kami. 

Bilik saya dan Kak Nani. Alisya at the 1st hall. Imran and Aiman tengok TV kat 2nd hall dan Kak Nani sedang basuh tangan di dapur, kita lak sibuk suruh dia pandang kamera.



Paling suka letak gambar makanan kat blog. Tengok gambar makanan ~ Terapi!! Hihi.

The next morning at Tangkuban Parahu. I have been here many times first time jumpa hujan lebat camni. Kerana sehati sejiwa, kami rela basah bersama. Auwww .. Sweet. Actually, nak bawak anak-anak comel dan manis ni berjalan ke banyak tempat lagi tapi masa tak cukup. Nak gi Kg Daun, nak gi Sapu Lidi, nak gi sana sini .. kita KIV till the next trip ye anak-anak ku sayang.

Siang penat berjalan, malamnya udah kena berkemas ~ moment paling malas. OK lah. That's all Entry Mengenang Dua Famili Pergi Bercuti*walau tak cukup korumn* Versi 2011.  Got to go. C u all in Next Entry. Bye.





29 comments:

Huda said...

seronok nengok kakchik dan kak nani sekeluarga berjalan-jalan..

diana said...

kakchik beli apa kat sana??
nak tengok..:p

Ati Masrif said...

harus berabih juta rupiah kan
jiran kita pun kesana this wk
dah kirim duit beli telekung :)

Cik Ina Do Do Cheng said...

bestnya ke bandung ,baju murah murah kat sanakan. kak chik rapat ngan mak hanis ye, dah macam adik beradik, cik ina nengok. lenkali kalau anak perempuan pegi cik ina nak ikut, cam teruja nengok kak chik kat sana: )

Suara Kalbu said...

Huhuhuhuhu... nak pegi sana jugak. Belum ada rezeki nak sampai Bandung or Jakarta. Pernah sampai di bumi lancang kuning je, Riau

munna said...

bestnya.... pergi cuti ramai2 macamtu

Fara said...

Kiut lak tgk KC dgn baju ujan tu. Hiks~

a.samad jaafar said...

insyaallah saya sampai di sana sempena tahun baru cina nanti.. t kasih sbb memberi gambaran di bandung

eliyaezlinalias said...

syiok!

Ardini Humaira said...

cutenye sume pakai baju ujan :D

MamaYatie said...

uikksss...ke bandung lagi rupanya kak chik kita...patut la sepi jerk...ole2nya mana?hahaa

Mamaleesya said...

yg hijau tu hanis zalikha ke kak

Mamaleesya said...

yg hijau tu hanis zalikha ke kak

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam KC..maaf adik demam.lambat sampai sini jenguk akak tersayang.

wahh hujan kat tangkuban parahu?sejuk!!!

Princess Nur said...

jeles yang amat..huhu

POSH76 said...

bessnyer jalan2 kat bandung

Mama Kembar 3 said...

bestnya dpt jln jln sambil shopping camtu. hmm bila laa nak dpt merasa pi sana nih...

mama aini said...

KC..mama dtg ni !!..he2x..sibuk semcm mama ni..home stay kat sana nampak mewah gitu..mama pun stay kat `home stay`..nyaman & tenang !!..mama plan thn depan nak kesana lagi en.mama takmo..en.hb ajak gi medan !!..jakarta pulak dier takmo jammed katanya..agaknya alasanlah tu..ha2x..takut kering poket dierlah tu !!!..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

akak di bandung ke?
tangkuban perahu! best kan..sejuk kat situ. rindu la bandung..

Ms and Mr Red Ribbon said...

kak ella, thank you for the review... banyaknye shopping hehehe... harap2 next time datang bandung singgah lagi kat homestay kami yer :)

Melati Qistyna's Mummy said...

lm x jenguk umah kc ni, dtg godek2 sini jap.... ropanya kc bercuti luar negara, kite dlm negara jek...hehehehe

cik panadol said...

amboi asyik pegi indon je...tp ole2 dr sane tak dapat2 pon hehehe....

teringin nk p indon, tp takot naik flight hehehe.....

Mia Meymi said...

bestnye dpt pegi sana..
tringin jgk nk jejakkn kaki ni kt sana tu..

laskar pelangi said...

bestnya kakchik jejalan ke bandung..dah la bersama kak hanis:)

Ummi Dania Yasmine said...

wow....kakchik bersama2 hanis zalikha ke sini yer...kakchik bersedara ya dengan hanis?

el said...

bab paking2 ni malas gilerrr
nak2 paking nak balik..huhuhuhu

nti el nk g bandung el rujuk blog kc ok hehehe

Kak Eiza said...

KC thanks kerana baca dan info KC..
mama dah update blog...letak link dan photo KC di blog...TQ:)

http://mamaloveu-basma.blogspot.com/2011/12/pakej-travel-murah-ke-bandung-budget.html

AULIAMITRAWISATA said...

Sape-sape nak gi Bandung atau Jakarta dan nak sewa kereta, sila Hubungi : +62-61-70-6255 / +62-8211-730-8555 sembarang Pertanyaan dan Tempahan sila email : auliamitrawisata@gmail.com

Turun Bandung senang bersama kami.

JOM LEPAK KE BANDUNG !!!

adrianiku said...

FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH E JAKARTA - BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
PIN BB : 28914414 / aul
cp : aulia