Busybody ~ Entah apa-apa ..

Tuesday, December 27, 2011

I think naturally each and everyone of us mesti ada sikap atau ciri-ciri 'busybody' dalam diri.  It's ok. A friend of mine said busybody sikit-sikit itu biasa. Tapi .. cuba korang bayangkan kalau korang ditemani atau berkawan dengan orang yang terlebih 'busybody'? Cuba .. cuba .. cuba bayangkan. Rimas? suka? 

Cuba bayangkan .. kalau gi rumah korang segala ceruk sampaikan ke bilik tidur korang dia nak masuk.  Se kecik-kecik benda dia nak tanya. Kalau kau nak berborak dengan dia dengan niat bercerita ... habis luar dalam dia nak korek. Sampai  kau rasa tak boleh bernafas. OK. Dah boleh bayangkan? Menyesal der .. Kawan aku kata menyesal pilih dia sebagai tempat bercerita.

From my observation la kan, sikap terlebih 'busy body' ni memang mengundang rasa ketidak sukaan di hati orang lain pada kita. Ye la .. kalau orang bagitau "A" dia nak tau sampai "Z". Walhal,, logiknya yang kau perlu tau "A" sahaja .. yang kau tanya sampai ke "Z" tu kenapa?

Aku rasa dalam persahabatan ni mudah je .. Kita perlu sayang dan hormat kawan kita. Bila ada rasa sayang dan hormat pada kawan, automatik kita akan 'respect our friend's privacy'. Kalau dia tak nak cerita, tak perlu tanya. Adalah sebab-sebab kenapa dia tak nak cerita, kan dan sebagai kawan yang memahami, kita perlu hormat pendirian dia.

Lagi satu .. No  matter how close our friendship is .. there must be a border between us. Perlu ada sempadan yang kita tak boleh 'enter'. Takkan kau nak redah semua? Luar dalam ko nak ambek tau? Come on la .. everyone deserve their own privacy.

Ramai kawan-kawan menjauhkan diri. Malas nak dekat-dekat atau rapat-rapat. Rimas dan tak suka sebab dia tu suka tanya-tanya ... katanya. Ada benda, cakap. Nak terlebih mesra, tak ada. Hurmmm .. camtu la cerita dia. Aku rasa .. orang camni entah apa-apa. Terlebih 'memory space' kot? Atau memang 'life' dia sendiri ada problem so to cover up the lackness, go and busybody other person's life. Entah. Aku pun tak tau .. sebab aku tak camtu.

OK lah. Sekian sahaja Entry mengenang Pelik-Pelik perangai orang to  be share together. Entry bergambar dan meriah akan menyusul lepas-lepas ni. Jap eh.

You Might Also Like

11 comments

Follow by Email

Like My Facebook

https://www.facebook.com/norzaila.ismail