Kehilangan .. Pemergian Arwah Embah

Wednesday, December 14, 2011

Pagi Isnin yang tenang. Belum sempat buat apa-apa di pagi itu telah kejutkan dengan panggilan telefon dari Mama .. Atok Batu 4 meninggal. Jom le balik Teluk Intan ~ katanya. 


Inalillahiwainalillahirajiun .. Dari dia kita datang, kepada Dia kita kembali. 

Kami adik beradik were so proud because we came from a big family. The way we were brought up were so unique. Abah orang Kelantan, Mama orang Teluk Intan tapi kami dibesarkan dalam masyarakat Jawa. Kenapa? Oohhh .. its a very long story. Aiman, i hope u will always remember the story, dear.


Masa kecik, tiap tahun kami pulang ke Batu 3, Kg Selabak untuk berhari raya. Biasa sangat kami dengan budaya dan amalan masyarakat Jawa termasuklah makan Kenduri dalam Talam (Nasi Ambang).


We arrived Teluk Intan at 10 am. Jenazah arwah Embah dah dibawa ke pusara ~ tempat persemadian Arwah buat selama-lamanya. Maka kami seramai 14 orang terus ke tanah perkuburan. Selesai urusan di sana, kami beramai-ramai pulang ke rumah Embah.

Photos taken at Rumah Embah after the Funeral. 

With Puteri ~ One of my kesayangan yang sentiasa manis.  Jangan betulkan mata anda sebab yang bertudung litup itu memang Misz-Ella.Nama pun menziarah orang meninggal haruslah kita bertudung, kan. Cantek tak? Kita rasa kita cantek walaupun mama kita cakap kita macam Minah Indo bila bertudung macam ni. Hihihi.

Makan Nasi berjemaah ~ Nasi putih, Sayur Lemak Kobis, Ikan Goreng, Ulam dan Sambal Belacan. Berselera kami makan.

Mari jamah Durian dari pokok belakang rumah Embah.

Aiman dan Amir ~ Model durian Kg. Selabak, Teluk Intan.

Puteri dan Sarah Ardini yang sentiasa manis-manis manja.

My sista Aishah looks like Mualaf with her tudung.

Dua orang budak comel main guling-guling.

We went back only after visiting two more houses in Teluk Intan. Moga roh Arwah Embah ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Amin. 

** Hepi bila dapat jejakkan kaki ke tempat kami bergurau senda bersama sepupu dan saudara mara di waktu kecil dahulu. Nostalgia sungguh!!You Might Also Like

22 comments

Follow by Email

Like My Facebook

https://www.facebook.com/norzaila.ismail