Monday, January 9, 2012

Makan Beras

Pernah tak korang mengalami situasi Makan Beras? Makan nasi tiap-tiap hari itu biasa tapi yang ni lain .. makan beras ~ Nasi yang tak dimasak lagi, means Beras Mentah. Pernah tak? Bunyi macam pelik, kan? Tapi ini Kisah Benar. Dah ramai yang aku jumpa bercerita tentang situasi Makan Beras ni. Ada jugak diantara mereka yang mengalami simptom ini ketika mengandung. Korang pernah tak? Kalau ada, jom kita kongsi ceritaa.


33 comments:

MakNgah said...

aah..mak saya masa mengandungkan adik sy suka sgt makan beras. kalau dilarang merajuk pulak.

@lfidah @dim said...

masa belajar kwn sy pernah mkn beras..mesti dia amik beras then kunyah2..tnya dia knp makan beras..dia kata dia suka..pernah gak try makan tp takleh masuk..hehehe

diana said...

biasanya orang ngandung la suka makan beras..tapi ada nurse kat kampung kita kata tak elok nanti anak dapat demam kuning.

ZalinZalina said...

arwah mak saya dulu memang tiap2 lepas makan nasi, arwah akan kunyah segenggam beras...krap krup macam sedap je :)

Huda said...

pernah dengar tapi belum pernah nengok orang makan beras lagi..

CT said...

Pernah dengar tapi x pernah nampak tp kita pernah try...setakat 2-3 biji...hihi

mizzkechique said...

penah tgk..kwn sy, ms peknen dia duk mkn beras.. tetiap hari dia mkn.. adehla, gerun tgk..

bujal X said...

asal jangan mintak makan batu sudah~he~~

gadisBunga said...

saya pernah baca komik jepun. masa zaman perang, diorg makan beras tau. dan bagi diorang, beras tu makanan mewah.

taktau la betul ke tidak~

susumanis said...

mcm mcm ada, sy pernah jumpa org suka hisap nasi lama lama dalam mulut..adoiiiidia kata sedap dan maniss..alhamdulillah masa preggy sy ngidam benda sedap sedap je..tenderlion steak..shusi, pizza, pasta n sbb tu anak nak mkn pun ckp suka benda benda cam tuh..:)

kakcik said...

Ada orang makan beras sebab nak hilangkan bau petai kat mulut! (bukan kakcik tau...) :)

kasihibu said...

sedapnya kunyah beras, krapkrup bunyinya ;p

Melati Qistyna's Mummy said...

Hahaha kc, abby bc ni kan teringat gegurl, ms umo lam 3-4 taun kot, Dia Ada terpandang bbsitter nye mkn beras, sejak ritu, kalau abby nk masak nasi je Dia dtg, skang Dia dh benti, sbb abby kata beras tu Ada ulat itam2...hahahaha

Chekgu Azrine said...

pernah.. tp orang mengidam kot kak KC.. kalau tak.. takde plak dengar.. hehehe.. sedap ke erh?

Cho Zila said...

tak pernah ler rasa gitu tapi penah dengar gak orang mengalaminyer...

Tina Othman said...

tak pernah lah pulak dgr kc, yg tina penah dgr ada kakak kawan ni, suka sangat rasa sabun mandi, lepas buka tu mesti dia jilat dulu nak rasa, baru guna untuk mandi

Daddy Ziyyad said...

pernah dengar, tapi tak pernah try. hehehe..

akuamir said...

pelik sangat nieh.. :O ade ke??
oit2,, klo sudi jemput singgah blog ku ye.. :(

Si Gadis Blogger said...

mkn sabun pun ada jugak kak...

Mamaleesya said...

tak penah jmp lagi org mkn beras, jgn termengidam masa preggy next future baby udah le hehe

Izan Ishak said...

ada kc... arwah kakak en hubby makan beras time dia pregnant. sedap sangat katanya...

eiela said...

Mak saudara saya suka makan beras time memilih beras bila masak nasi, berbunyi-bunyi dia makan.

Nur Lavender said...

kwn sy ade sorg..dia giler mkn beras..asal dtg umah je bkk tong beras..huhu..mybe sbb tu ank dia putih kot..:)

Mieylla Hdinx said...

hehe..sya dr sblm prgnnt lg ska mkn bras...time prgnnt mkin mnjdi2..rsa nikmat sgt...skrg dh lpas pregnnt siap bwk dlm tupperwre g ofis..time2 tringin, mkn...kwn2 kt ofis pn naik heran tgk...nk xplain pn payah cmner nikmt mkn bras ni...tp, mmg rsa puas klw dh kunyah2 tu...

Anonymous said...

saya suka makan beras...sedaaappp sgt...

Anonymous said...

Saya pun suka makan beras, siap basuh keringkan dan simpan hujung katil.Sebelum tido kunyah-kunyah beras nikmatnya. Tapi dalm proses nak berhenti... takut.baru2 ni demam, pening check darah Dr kata darah kurang dlm badan.Mmg ada terbaca pun makan beras mentah boleh jadi cam tu... Anemea kot istilah dia klu x salah.

Anonymous said...

Dr umo 15 sya dh mkn beras..sampai skrng xdpt nk buang tabiat mkn beras..

mokna said...

Saya pun mempunyai tabiat suka mengunyah beras sejak dari anak dara lagi. Mengandung anak pertama makin menjadi dan baby lahir berkulit putih bersih. Anak kedua tak pula. Namun sejak tahun lepas saya mengalami anemia ( krg sel darah merah) yang agak serius. Atas nasihat doktor saya mengambil zat besi 1000mg sehari selama sebulan. Alhamdulliah beransur pulih dan bertekad untuk memberhentikannya. Usia dah meningkat lebih baik banyak makan buahan sebagai kudapan.

lina said...

saya dh dpt habit suka makan beras...sbb aroma beras tu wangi dan menyenangkan..bila makan rasa ranggup jer..krap, krupp...tak tahulah mcmana nak berhenti.Ada sesiapa mempunyai tip utk berhenti atau menghilangkan habit ini?sila share...

Bittelia Sephlin Ann said...

macam mana nak berhenti...sedap sangat...huhu....saya sangat2 makan beras mentah....dulu lagi lah teruk,siap makan dedak ayam lagi.kantoi oleh mak,terus cari benda lain nak makan...akhirnya dpat beras...sampai sekarang lah.dah bertahun2 mcam ni...

Anonymous said...

Ada member laki siap bawak beras lagi. Dia kunyah tiap2 hari. Best kot.

Dayah Sayangg said...

haah macam mana nak berhenti makan beras :'( ?

Sharria Aszrin said...

once start mmg susah nak stop...mcm org hisap rokok..saya pon suka sgt...pernah ada prob kurang darah..stop kejap lps tu makan semula..satu je cara nak stop jangan simpan beras kt rumah haha...