Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Mabuk Dan Solat

Lagi cerita yang kita dapat hasil dari borak-borak lepas makan dengan kawan.


Kawan kita kata .. Asben dia balik mabuk. Gaduh-gaduh diaorang berdua. Pastu asben dia cakap "Minum tak apa. Lepas minum Solat mohon ampun maaf dari Allah SWT. Allah SWT kan maha pegampun".


Dalam gaduh-gaduh asben dia ajak solat berjemaah. Hmmm .. camna? Tolong komen boleh?


19 comments:

Reena said...

ha?? ade jugak org mcm ni ek....

Pok Amai-Amai said...

KC, sekurang2nya...dia msh igt tgjwb die sbg org Islam iaitu - solat.

Sy doakan lelaki itu kembali ke pangkal jalan..

=D

kakyon said...

fahaman apa yg di bawak ekk?

liyana said...

Die dalam keadaan sedar ke tak tu? kalau mabuk sah ke solat?

Izan Ishak said...

kc...dia macam tak sedar kan bila ajak solat tu...kan ke tengah mabuk... kes parah ni.

diana said...

suami dia join ajaran sesat mana?/cer kakchik tanya dia..
hehehe

Eyda Syahida said...

erkk! suami dye tu dah kenape? -.-

apix said...

err .. solat dalam keadaan mabuk ? .. betul ke bacaan dia baca dalam solat dah lar dalam keadaan mabuk ?

susumanis said...

Astagfirullahalazim..kesian kawan KC tu, dugaan dapat suami sebegitu bkn calang calang org bole bersabar, nway pernah sy dengar dalam ceramah agama, jika suami suruh untuk buat kebaikan, isteri WAJIB buat dan patuh, kalau dia ajak solat berjamaah tu dia da dalam keadaan sedar, mmg wajib solat bersamanya, dosa dia minum arak atau buat maksiat lain itu antara dia dan Allah swt, kita dgn suami mcm ni, suami buat amalan baik, pahala dia kita share, dosa dia kita x share, kita isteri buat dosa, suami kita ada share dosa kita, pahala kita suami x leh share.. so jgn kata jd org lelaki ni best..dosa bini anak yg belum baligh/ blm nikah bg perempuan, dia org tanggung, org jahil je x nampak amanah Allah swt yang amat berat ni..tu nak tambah lagi cawangan tanggung dosa dua tiga..hehehe

Bobo said...

semoga tuhan buka pintu hati suami dia utk terus berhenti dari mabuk2.. insyaAllah..

fanajwa said...

aunty, tak boleh lah mcm tu. ustaz saya cakap kalau kita buat dosa lepas tu kite minta ampun then kita buat lagi dose tu, memang sah Allah swt takkan terime taubat kite tu . saya mita maaf kalau kata-kata saya menyinggung perasaan aunty. saya cuma memberitahu kepada yang tidak tahu =')

YATZAKIE said...

subhanAllah..biar betol nih...

missNick said...

errkkkk tak terkata....macam mempermainkan hukum agama plak....

nisa said...

Solat itu tidak sah, kerana apabila seseorang itu dalam keadaan mabuk bermakna dia tiada kewarasan.. better suaminya dibimbing dan kembali pada agama..solat bukan sekadar takbir,rukuk, sujud dan bacaan ayat suci yg lain, tp keimanan kita sbg hambaNYA. Jadi kalau dah minum arak, mana datang imannya sedangkan Allah dah kata di dalam Al-Quran arak itu adalah haram

alinac lover said...

Isk pelik jgk ni...

Melati Qistyna's Mummy said...

Setitik pon gelap 44hr, ni kan pulak minum.... Mg dia kembali ke jalan yg benar....

gadisBunga said...

dia salah faham ayat quran ni.

kene cari sorang ustaz yang boleh terangkan kat dia kenapa zaman nabi dulu ada orang yang minum, mabuk, tapi solat...

Ardini Humaira said...

ramai beranggapan lepas solat dan doa hilang dosa. padahal semua tu jalan untuk memohon keampunan.. bukan terhapus dosa.. solat dan doa kena ikhlas, khusyuk.. dan penuh keinsafan.. lebih2 lagi mabuk.. kena taubat nasuha... dosa besar tu mabuk2 kan..

el said...

dia dlm keadaan xsedar tu..
nti kalo dia sedar..nasihatkan dia..:)