Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Cerita Rabu No. 1

Uishhh .. Tajuk N3 .. "Dashyat". Banyak cerita sebenarnya tapi because of u add on "Rabu" in the title, so please challenge yourself to have more stories di hari Rabu yang ceria ini, ye Misz-Ella. Ececece .. macam la boleh.  Macam la kau banyak masa Ella ye*sambil berangan duk depan Lappy goyang kaki jadi Fulltime Housefiwe + Blogging 24 jam sehari*.Hehehe. Seriously, i have many things to share in my Blog tapi nanti-nantilah ye. When i really have time to focus and think .. then only the beautiful words will come. If not, entry mengenang, terkenang dan hepi-hepi jer le. Hehe.

Being seorang kuat disiplin, memang 'menunggu' je la kerjanya. Seriously i am so tired last night*can see from my face, kan*  but because ada benda Urgent yang kena settle malam ni jugak, i kena jugak drive out. I skipped my aero class and drive out at 9:45pm last night. I hate drive malam. Serious tak suka. Among best friend sume tau sangat karakter ai yg "buta malam". Hehehe. Seriously, i hate orang lambat. Well, understood sometimes it happens but if it happens over and over ... many and many times .. berjanji dengan orang at certain times tapi "lambat sikit pun tak perrr .. and tiba lewat tanpa rasa bersalah .. sah la orang camni got attitude problem. And it happened again last night but still i can smile cos budak tu sesat. He was 45 minutes behind time. Adodoi .. engine kereta jap-jap on .. jap-jap off. Jap-jap gelak .. jap-jap stress. Well.. well .. well .. Sib baik tahap kesabaran ai tinggi. Tiba-tiba .....Dummmmmmmm!!! Terkejut!! I pandang kanan and opposite the road nampak percikan "bunga api". Aiman cakap .."Orang main Bunga api, kan Ma". I just keep quiet .. observing the situation. "Aiman, tu bukan bunga api. Mama rasa TNB Transmission tu meletop. Perasan tak tempat ni tiba-tiba gelap .. kurang cahaya tak macam tadi?" ~ I guess so lah sebab seberang jalan tu memang ada TNB transmission. Tetiba berdentum dan bercahaya dari arah tu so i think sesuatu terjadi lah. Muram sekejap tempat ku menunggu tu. I pun mula la risau. Alalala .. tak syoik arr gelap-gelap camni. Sib baik tak lama ... dalam 10 minit camtu all the 'extra lights' berfungsi kembali. Lega. I penakut gelap u. Hehehe.

Pagi ni bangun dengan simptom "uneasy" yang masih ada but what to do .. Jadi Mak kena kuat. I always told Aiman U must be at least like me or better than me. Rajin ikut Abah. Ecece .. Mama pun rajin gak .. infact "terlebih" kadang-kadang. Hehehe. Malam semalam masa menunggu tu kan, sikit-sikit i letupkan kepala. Lega arr sikit kepala tu bila kena sentap. Masa ni teringat kat my sister KY. She's the one who introduced 'sentap rambut' kat i. Masa anak dara dulu pernah sekali tu, bermalam-malam i sakit kepala .. tak boleh tidur. She noticed and asked .. Kenapa La? Kenapa kau tak tido? Aku sakit kepala .. dah berapa hari dah. Meh aku sentap rambut kau. Sekali Kak Yang tarik rambut aku .. Fuhhh .. terus ringan kepala. Magic betul. Ubat Doktor pun kalah. Hehehe.

Nak jadi manusia yang positif kita kena lawan "malas". So i kick my uneasy feeling away and start my cooking. Telur mata berkicap je hari ni padahal dalam peti es stok ayam dan udang ada tapi yang ni paling cepat dan senang dan disukai Aiman. Dalam nak pegi sekolah sempat dia makan sebijik padahal dah ku pesan awal-awal .. Jangan makan sekarang tau .. Makan balik sekolah nanti. Tapi dah Aiman geram dengan telur tu jadi mangsa la kau telur pagi-pagi.


Kita "Add-On" Ikan Bilis Crispy forever ever favorite kami sefamili. Selera famili kami ni senang jer ... tak payah Ayam Golek .. Ayam Percik .. ikan bilis dan telur goreng pun makan sampai licin pinggan. Memang jenis tak "demand" kan. Eh OK lah. Got to go .. ada setengah jam lagi untuk makan. I'm hepi my SD paperwork done .. my Tender done .. walaupun buat kerja ala-ala Emejing Res pagi ni. Have a good day, kawan. Thanks reading ye.




11 comments:

pinky said...

welcome KC....

diana said...

simple je menu kakchik.senang macam tu.beza dengan kat umah kita ni.kalau makan nak menu macam makan kenduri..hahahah

azzey said...

sy punya feveret jg telur n ikan bilis mcm tu..:)

kakcik said...

Anak2 kakcik pun sekarang 'dah pandai' makan pagi sebelum pergi sekolah, padahal kakcik siapkan makanan tu untuk mereka makan tengahari. :)

Telur mata + bawang besar + cili + kicap = sedap (tambahan kalau makan dengan nasi yang masih berasap). :)

pena rozie said...

ringkas jer menu....

yana halim said...

itu menu feveret saya tu kak ella. boleh makan bertambah2. hehe

Farah Shamsudin said...

kak, menu saya tuu.. sedap!

Pok Amai-Amai said...

KC, lauk KC tu mmg bt kecur liur. Yummeh!

Serius peristiwa berdentum tu menakutkan. Klu sy le....mmg terkejut jugak le...

eliyaezlinalias said...

ikan bilis tu beh ler kc..

Peri PiA said...

kc mmg iron lady,inspirasi

pia x reti nak tarik sendiri,penah terbacut rambut hihi...mula2 sakit lps tu mmg best

Irfa said...

IKAN BILIS TU SIMPLE TP KONFEM MAKAN BERTAMBAH 3 KALI..saya la tu :)