Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Hati-Hati dengan Kata

Aduhhh .. tetiba dapat pangillan telefon yang tak diduga. Tanya itu .. tanya ini ... tanya macam-macam lagi. Dah macam Polis Pencen lak dia ni. Seriously, saya sangat tak suka melayan soalan-soalan seperti ini. Salah cakap bukan saya yang susah tapi mereka yang berbalah. Alalalala .. akak rimaslah.


Sebaiknya kan, bila rasa ingin tahu tentang sesuatu itu sangat tinggi, tanya lah 'partner' korang sendiri. Jangan tanya orang ke tiga sebab dikhuatiri salah informasi nanti akhirnya makan diri. Tukang Sampai tak da apa-apa korang berdua bergaduh tak ingat dunia. Yang Tukang Sampai pun .. Fikir lah sedalamnya dan berhati-hatilah sebelum berkata-kata. Jangan ingat kita "Hero" sedangkan sebenarnya ??????

OK. Nak senyum*walau hati kelat* kat korang yang membaca entry ini. One thing that i learned last week ialah ... Kalau terjadinya sesuatu Konflik dengan pasangan .. Jangan salahkan orang lain tapi muhasabahlah diri. Things happened for reason. Always remember that Allah SWT is the owner of "Kun Fa Ya Kun". Takkan terjadi sesuatu perkara tanpa izin dan restuNya. Redha dengan Ujian dan tabahlah menghadapinya. Jangan melatah .. Jangan cepat kalah. Fikir sebelum bertindak. Jangan lawan kalau tak cukup kuat dalam waktu yang sama jangan jugak mengalah. Saya tau bukan mudah sebab kita tak duduk dalam sepatu mereka tapi "mesti boleh" asalkan kita kuat. Jangan guna emosi .. nanti dia lari tapi gunalah 'psikologi'. Amboi .. amboi .. amboi .. pandainya kau bercakap Ella. Hehehehe. Sekadar memberi semangat pada kawan-kawan dan Motivasi diri. Mekaseh baca ye. BTW, esok kita kerja. Korang cuti eh. Hepi la korang .. boleh bangun lambat. Kita jangan harapsss. Hehehe.

13 comments:

Sidratul Muntaha said...

best action to be taken when having fight with spouse.
mgm kena muhasabah diri..
ingat kebaikan org tu
jgn ingat buruk
bila tingat yg lemah2
mmg la syaiton tu lagi tukang sorak

azzey said...

Everything happen for a gud reason...:)

~~zana@pb~~ said...

Setuju sgt tu Ella, jgn salahkan org lain, baik tuding jari diri sendiri.

diana said...

ya betul..silap2 kita pulak yang orang nampak jahat..
tak sukaaaa...

Citarasa Rinduan said...

kalau melibatkan hal orang lain, kita pula menjadi mangsa mmg menyakitkan hati..

suka dgn KC sbb sentiasa tabah dan sabar

miloais milo said...

thanks kakchik....

sisdee said...

stuju...sbb apapun tjadi mmg bsebab...

tak suka klu org tanya sbb silap smpai dorang paham lain wlupun kita mksudkan lain :(

Huda said...

setuju apa ngan kc cakap, by the way esok mmg cuti tapi tetap kena bangun pagi sebab esok ganti sekolah kan? huhu..

Chekgu Azrine said...

setuju kak cik.. better tanya partner kita sebab kalau buat silap ke apa ke..at least he tahukan..

Ummiakid @ lily said...

setuju sangat KC...tapi zaman skg ni ramai sgt penasihat x bertauliah sekadar bersandarkan pengalaman sendiri...tapi apapun pengalaman masing² x samakan...muhasabah diri itu perlu...tersangat setuju, suka dan mendalam maksud kata² KC ini

==> Always remember that Allah SWT is the owner of "Kun Fa Ya Kun". Takkan terjadi sesuatu perkara tanpa izin dan restuNya.

alinac lover said...

jangan jadi org ketiga hehehe

Nurul Akmal said...

Kak chik.. nurul singgah sini.. :)

Yup apa2 pun kita.. kena muhasabah diri kita.. Itu perkara paling penting ;)

kakyon said...

hi kakchik@ella..
bab gaduh2 dgn pasangan ni malu lak nk cerita kat org lain kan..