Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kata-kata ..

Kenapa yer ... Ada sesetengah orang, setiap kata yang keluar dari mulut dia .. tak pernahnya baik dan indah.  Tak da yang manis. Dalam ertikata yang lain .. kata-kata tersebut mesti berunsur kutukan dan "menyakitkan hati". 

Orang kata .. 'Kata-kata mencerminkan isi  hati dan keperibadian kita'. So, i rasakan, orang seperti ini  mempunyai hati yang tidak bersih. Ini jelas bila tiap isi hati yang dikeluarkan melalui kata-kata dia semuanya 'negatif'. Susah dia nak keluarkan kata-kata yang 'positif', yang indah, yang manis dan 'menyejukkan'. Yang kerap kali keluar ialah kata-kata 'negatif' yang berunsur kutukan, yang menggambarkan 'jealousy' atau kesakitan hati si dia sendiri. Motif?? Entahlah .. hati dia tak senang tengok orang lain dan secara tak langsung mungkin nak menyakitkan hati pihak yang satu lagi kot?

Eh .. korang wat per eh bila jumpa orang camni? I buat donno jer .. tak kuasa nak layan. I senyum jer walaupun dalam hati 'sedikit terluka'. Walaupun dalam hati berkata 'I think u ni kena gi sekolah balik la .. learn how to communicate with people cos u are lack of PR skill'. 

13 comments:

Isteri Encek Bard said...

ieb boleh katakan hari2 menghadaoi orang sebegini kak.. meula memang rasa benci sangat.. biler lelama, ieb buat tak tahu jer kak... dah memang ferangai dier macam nie.. dah tak leh nak ubah.. Mudah-mudahan Allah beri petunjuk pada mereka

Anishaway said...

oh orang macam ni susah nak terima kebahgiaan orang lain.. huu

saya kalau jumpa orang macam ni, layan kan je pastu buat mate ke atas tande mengeluh like talk to the hand !
hehe

Farah Shamsudin said...

memang ada orang yang macam ni kak.. ade juge kat tempat kerja spesis ni.. kalau sy, biarla die.. nanti die penat sakit hati, die okla tuu..

risa said...

kak...org macam ni tak kisahkan hati org lain..dia syiok sendiri je tu..
takyah layan le kannn...dia rasa diri dia bagus..kengkadang kite pon hairan..apelah yg dapat kalau asik nak kutuk org je ye...
mesti hati hitam tu..ayarkkk

lagenda said...

letih klu ari2 berhadapan dgn manusia yg begini.

APa kata masa dia tgh berckp tu kan KC buat2 terperanjat, pegang dada then buat gigil2 mcm kena shock..mata terbeliak2 kan sket,musti dia diam pas tu..hihihi

kella said...

hmm memang orang macam ni ada melata lata.. hmm kadang tu terfikir gak.. dia ni rasa diri dia bagus sangat kah? tak da ke terfikir tentang pendapat orang lain pula tentang dirinya? huh! itulah.. apabila telah diletakkan tembok di hadapannya.. silap orang lain nmpak.. sendiri ppunya.. ?? hmmm bila terkena batang idung sendiri baru ler tahu! hmmm sabo je ler

Tina Othman said...

ramai mcm tu, tapi buat tak dgr jelah, sebab kekadang manusia ni klu ditegur nanti marah pulak, maklumlah kita pun byk tak betul, tapi mmg betul pun org mcm tu elok g sekolah balik hehe

norh said...

tengah belajar abaikan orang macam ni..

diana said...

kalau dia cakap tu semua tentang kita maknanye dia cemburu..
kalau dia ckap tu semua tentang semua perkara itu penyakit rohani..
heheheh

logorithm said...

Orang cenggini nanti orbs dia berwarna merah...

[U] GIVEAWAY: EqbalZack's fan page LOGO!

[13PG] Logorithm's Wordless Wednesday #4

[13SX] Jangan kau tipu aku!

eliyaezlinalias said...

variasi manusia.....

qemaishak said...

org macamni perasaan hasad dengki tu tinggi dalam dirinya..buat bodo je kakchik lama2 diam la tu

Peri PiA said...

mlt berbisa :(