Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Hari Telur

Best betul baca komen dalam entry lepas. Ramai yang senasib ye, punya opismet yang syok sendiri, sokmo 'rasa' diri terbaik, terbagus. Gila kuasa betul. Pigi dah. Harap kipas je lebih. Duniawi la semua tu, bukan boleh bawak mati pun. Ko kejar la dunia, ai dont want to follow u. Wahhh ..  emo pulak ai. Hihihi. BTW, i strongly feel that kaki kipas ni kan, ekceli dia tau dia tak da 'strength' or kelebihan tersendiri, that's why dia mengipas so that he or she can be outstanding and exposed. Nak harapkan bijak? Bijak bercakap ada la. Bijak kerja? Ramai lagi layak. Tak pe la .. carry on mengipas dengan ayat-ayat power. Bahagia hendaknya dengan kepuasan duniawi tu ye. 

OK. Fullstop. Tak leh lebih, bisa kontroversi nanti. Aik?? Pasaipa muka ai dalam gambar ni lonjong?? Hilang gorjes ai*perasan tak sudah* Hihihi. Pagi ni terawal lak sampainya*feeling Pak Guard bila kena bukak pintu sendiri*. Pastu boring, ambek gambar gedik-gedik and tadaaaaa ... muka lonjong kat atas tu ha. Eh .. harini awal sebab Aiman tak sekolah, jimat 15 minit. Kalau tiap ari camni best. Boleh 'drive' 50km/j, cool and steady, tak perlu driving ala-ala Emejing Res. Hihihi. Jangan mimpi, hidup kita sekarang bukan keseorangan tapi bertemankan 'Saham Akhirat'. Jaga anak baik-baik, 'bonus akhirat' ganjarannya. InsyaAllah. 

Mak aihh. Tajuk entry "Telur" tapi mukadimahnya macam-macam ado, sah ko ni kuat membebel Ella. Hihi. OK, semalam Aiman jawab "Telur" bila kita tanya esok nak makan apa. Sebagai Chef yang tidak syok sendiri, selera orang yang nak makan haruslah 'top priority'  masa nak main masak-masak kat dapur pagi-pagi.

Breakfast ~ Roti Telur Berkicap Manis. Kalau anak korang suka makan roti, telur dan kicap then u should try this. Potong 4 roti, celup dalam telur, panaskan kuali dengan butter pastu buh roti tu. Masa nak angkat tu percikkan kicap gaul-gaul sampai kering. Mesti anak korang suka. Kita dapat idea ni pun dari Internet gak. Lama sudah, sebelum kita ada blog lagi. Dari blog mana pun kita dah tak ingat.

Telur Goreng Berkicap. Buat Telur Mata Kerbau susun dalam pinggan. Potong bawang besar dan cili api, tumis sampai layu sikit. Kaut dan letak atas telur molek-molek. Ambek kicap percik-percik atas dia. Senang kan? Tapi kalo orang kata pejam mata pun boleh buat, jangan percaya. Dia tipu. Pejam mata boleh tido yang tu boleh percaya. Hihihi. BTW, this is Aiman's feveret too. 

OK lah. Sekian sahaja entry mengenang "Hari Telur" khas buat anakanda tercinta. Tima kaseh baca. 

18 comments:

azian said...

KC...
roti telo kicap mehhhhh???hebatttt
muaz suka roti, kicap dan telo....heheheh...gabungan yg mantopppp....

udah2 lee lupekan org yg kut ngipehnya tuh....ingat kat sy je kak...hahahahha...abisss laaaaa.....

bawak kete 5okm/jam mehhh???
sy g kije bawak kdg2 sampai 140 tapi muiz kat sebelah steady ajek....make sure jalan lurus, takde koner2 dan kenderaan lain...

p/s jgn tiru aksi ini ye...hanya yg pakar je boleh buat...hehehehhe

el said...

resepi 1st tu xnah dgr..akan cuba lah nti..anak2 mmg suka mkn roti..telur n kicap...

telur kicap tu mmg febret semua...mmg menu wajib ado..kalo mls nak msk hehehe

eliyaezlinalias said...

sumpah xpenah dgr resepi yg first tuuuuuu......jakun nyer ai lah kc oooiii~~~

Ct Arina said...

roti telur berkicap manis tu rina x penah try. nampak sedap plak! haha =D

gedek! said...

kamu pengumpol kalender kah...?

Fara said...

KC yg cool!

Sy teruja tgk roti kicap tu! Rare!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tak pernah mkn..nmpk menarik roti telur tu sis..tq sudi berkongsi kat sini


telur kicap pun dah lama giler tak mkn.berbulan2 dah rasanya..nak juga!!

Melati Qistyna's Mummy said...

Telo kicap, me n hb fav....:)

Aiman adalah anakanda yg sgt bertuah.....

Alin Marlini said...

Anak2 alin memang gemar benar ngan roti telur..tapi resepi letak kicap tak penah try plak..

rara pinkmafia said...

sis tak penah try pon roti telur kicap manis ni.hehehe

Amy Syaquena said...

amy selalu buat roti bertelur je , so lepas nie harus cuba tambah kicap pula hehe..

diana said...

roti telur tu biasa la buat tapi bubuh kicap tak pernah la.blh cuba nanti...

JaSSNaNi said...

kat umah pun banyak telo.. baru beli sepapan tapi lom tau nak wat apa.. yang roti telur kicap tu mmg 1st time saya tengok;.. nampak menyelerakan.. nyumyyy.. nak wat gak.. esok cuti.. leh wat bekfes... ehehehe

Cik Ina Do Do Cheng said...

kak chik roti telur tu boleh cik ina cuba nanti.yang telur kat bawah tu memang peberet cik ina sodap.

RynaHakimi said...

Menu cenggini la yang sedap kak..memang pembuka selera.. Especilly telur kicap tu..my feberet too :)

kakcik said...

Ella...

kebetulan petang semalam kakcik cuma goreng telur, potong bawang besar dan goreng juga hingga layu. Tabur atas telur dan letak kicap. Satu lagi, kakcik buat terung goreng berlada. Alhamdulillah, habis dimakan anak2 dan suami. :)

makdara TERdiva said...

haha..KC, anak saya si akim tu memang suka telor..hari2 telor pun takpe..sampaikan skrg muka pun dah bulat cam telor :)

YanaMIB said...

1st time tgk roti telur berkicap tu kak..haha boleh la nk try pasni..tak kisah la eh kicap manis or masin?? =)



p/s:: next week dating kt sogo eh? ngee~ nnt roger2 eh..xtau la plan apa utk next week nih =)