Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Ubat Tidur Asli Beraromaterapi

Selalu kita dengar masalah tak boleh tido malam, kan. Well, dalam hidup yang serba mencabar ni, itu biasa. Entah kenapa .. Sampai kini masih kabur sebab dan puncanya. As for me, masalah tak boleh tido malam happened to me many many years ago. Walaupun badan tersangat la penat sebab jadual harian yang padat pastu beraerobik di waktu malam tapi kita tetap tak mengantuk dan sangat susah nak pejam. Sampai la satu hari tu kita jumpa penawarnya iaitu Mutiara Minyak Serai ~ Ubat Tidur Asli Beraromaterapi.

I first started to discover khasiat minyak serai wangi when my neighbour, Cik Yam panggil Kak Pah (tukang urut Melayu) datang rumah untuk 'servis badan dia'. Kak Pah mengurut guna minyak serai wangi sambil kita memerhati dan menunggu giliran. Sambil Kak Pah urut, kami dok sembang macam-macam. Sembang punya sembang, tetiba kita jadi mengantuk. Mula-mula kita tak perasan apakah sebabnya tapi lepas 2, 3 kali baru kita sedar yang aroma dari Minyak Serai Wangi tu bila dihidu dan meresap dalam badan, dia bagi kita 'Relaxing effect'. Yang kelakarnya orang lain yang diurut yang mengantuknya kita. Hihihi. So, from thereon i started to discover and realised that kalau Omputeh berbangga dengan penemuan Lavender, Melayu kita tak kurang hebatnya dengan kehebatan Serai wangi sebagai 'Aromaterapi'. Sebagai Melayu sejati, sangat bangga oke dengan penemuan ini. Till then, Mutiara Minyak Serai Wangi ni jadi sahabat baik kita. Tiap kali nak tido, kita sapu kat hidung, hirup aroma nya yang segar and let it absorb by our body. Jangan lupa doa "Ya Allah ya Tuhanku, kau permudahkanlah urusan tidurku agar aku dapat berbakti kepada keluargaku terjaganya aku dari lena ini" ~ That's my practise till now. Even when i travel oversea, minyak ni tetap jadi teman yang sejati. 

So, buat sahabat yang bermasalah tido malam, cubalah Mutiara Minyak Serai ini. Minyaknya tak panas tapi sangat menyegarkan. Bau dia best. Kalau brand lain kita tak pasti keberkesananya tapi yang ni, gerenti sebab kita dah cuba. Kat mana nak dapat? Hmmm .. u ols cari dulu Minyak Serai Wangi berjenama "Mutiara" ni ye. Kalau tak dapat, then u can contact me. Insyallah kita cuba dapatkan. OK lah. Sekian sahaja Rahsia dan Petua untuk dapatkan Tidur Malam yang lena tanpa perlu bergantung pada ubat-ubatan berkimia tinggi dari saya, Misz-Ella. Sekian. Terima Kasih. Chewah .. dah macam tulis surat rasmi!!! Hihihi.

25 comments:

alinac lover said...

best tu

kakcik said...

Tengok gambar tu, baru teringat ada seseorang bagi kat kakcik minyak tu. Entah di mana agaknya kakcik letak ya?

eliyaezlinalias said...

wah..kena cari neh...el tade masalah tido, tp nak bg kt anak3 sbb suka sgt tgk tv lewat mlm..hehehehe

eliyaezlinalias said...

wah..kena cari neh...el tade masalah tido, tp nak bg kt anak3 sbb suka sgt tgk tv lewat mlm..hehehehe

mr.curly said...

wahh..den mmg jenis lmbt tdo..leh try ni..hikhik

qemaishak said...

qema senang je lena kakchik hehe..

rindu kakchik gak..:)

Mamaleesya said...

kak ella, mar tak susah tidur malam...tapi susah nak bangun pagi...lagi la teruk kan penyakit tu hehe

el said...

tuk budak2 or baby boleh x kc?

Fara said...

Ada makcik kat opis sy susah sgt nak tdo mlm. Kena bgtau die nie KC.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh menarik tu KC.nnt klu adik nak beli adik tny akak ye.mana tau ada kwn nak blk m'sia ke..

Tina Othman said...

nak carik lah nanti, sebab kekadang ada gak problem susah lena

Kak Eiza said...

nak cari jugak le.. untuk mak, mak memang susah betul nak tidur.. kesian tgk... nanti tak jumpa cari kakchik lah ye.. hehe

mika said...

Hello, Nice post! Thanks for visiting mine :D

miya said...

nak jugak...

miya said...

nak jugak...

Ct Arina said...

rina taw gak kewujudan minyak serai wangi ni. tp x penah jumpe brand mutiara. nnt la survey ;)

Melati Qistyna's Mummy said...

Alhamdulillah....smpi la ni xdak g masalah tido mlm..... :)

simply nana said...

alhamdulillah stakat nie tiada masaalah tido, sebab jenis letak kepala je terus lena.tapi rasanya misti ada keistimewaan lain juga kan.macam tertarik jea...terima kasih yea sudi share.

azieazah said...

Memang minyak serai wangi ni terkenal khasiatnya. Cuma jenama saja yang berbeza-beza pada kita agaknya.

Selain guna utk urut, betul apa yang Kakchik tulis tu. Aromaterapi. Lagipun murah saja bahan tempatan. Sapa lagi nak sokong produk herba kita, ye tak?

eni osman said...

tq ella...mmg ada problem susah nak tidur malam..dan susah nak bangun ni...he he...boleh cuba...thanks again for the info...:)

alexa yussida said...

ubat tido..:)

sahromnasrudin said...

alhamdulillah..saya tak alami masalah ini..apapun, trime kasih atas info ini ya...bagus untuk pengetahuan

azian said...

KC...
ye ke kakchik???nak cuba laa nnt....

Ardini Humaira said...

dni suka minyak yu yee hehe

aku laa said...

Ada tak minyak yg buat tak mgantuk ? Maksudnya kalau terhidu or pape minyak tu ,mata segar sampai tak tidur berminggu2 pun tak kesan fizikal n mental.Haha.susahnyer nak cari.kalau sesiapa ada tlg recomend k.dulu zaman sekolah security guard ada jual.skrg taktau nak cari mana