Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Sabar dan Menangislah

OK. Kita biarkan si Kipas 'carry on' dengan dunianya dan Telur dimakan oleh Aiman. Gendang gendut tali kecapi. Kenyang perut harap-harap Aiman sukahati. Hihihi.


Let's talk something serious. Lately, kita banyak dengar cerita sedih dari rakan-rakan maya, terutama isu rumahtangga. Syahdu gila sampai kita rasa nak nangis sama. Pastu sume orang komen "Sabar". Hmmmmm ... SABAR ~ That's what mostly people can say. 


Kita nak 'share' something kat entry ni. Once upon a time, ada seorang Ustaz penah bagitau kita definasi perkataan Sabar yang sebenarnya which is "Move Forward and Take Necessary Action". Misalannya, kalau kita  dapat husband yg kaki pukul, kena pukul setengah mati pun duk diam, tak nak buat apa-apa pastu bagi alasan Sabar, Ustaz kata tu bukan sabar .. tu bodoh namanya. Betul jugak kan. Maksudnya, bersabar bukan bermakna berdiam diri tapi memasang strategi. Pasanglah strategi dengan berhemah, mudah-mudahan bahagia akhirnya. Kalau strategi kita tu jalan salah like guna bomoh ke .. Fuhh .. Hanya Allah SWT yang akan membalas dosa-dosa kita.

Sedih pastu menangis. It's ok. Menangislah sebab menangis melegakan tekanan. Bila dah keluar airmata, rasa 'release' semua*walaupun bersifat sementara*. Kita selalu camtu tau. Bila dah nangis, lega. Dah boleh senyum-senyum, gelak-gelak*macam pelakon eh*Hihi.

Baru-baru ni, Aiman paste a caption on my lappy. Ni kita dah tolong translate ~ 

Menangis bukan kerana lemah tetapi kerana sudah terlalu lama menjadi gagah.

Sungguh bersifat motivasi caption itu, kan. So, kalau rasa nak menangis, ON je, jangan malu-malu. After all, only u know, others dont. So, why not? Lagi ditahan emosi, lagi makan diri.

12 comments:

Mamaleesya said...

like 800x

Fara said...

KC,

Sangat cool entri nie. Penuh isi. Saya suka. Lagi satu saya suka sbb ayat KC yg gramatis. Ringkas. Mudah faham. Entri panjang mana pun tp syok baca.

Nak lagi?

kakcik said...

Di usia sekarang, kakcik masih tidak malul2 untuk menangis demi melegakan hati sendiri. ;-)

CT said...

Betul! suka n3 nih...

eliyaezlinalias said...

el pon slalu bitau pada yg serabut dgn masalah...kalo menangis itu mampu menenangkan, menangislah sepuasnya....insyaAllah bila TENANG kita mampu berfikir dgn lebey waras~~~

el said...

betul tu kc..menangislah sepuas puasnya at least apa yg ada dlm tu leh kuo jgn simpan takut mkn dlm...lantak la org nk kata pung..janji ati sudah lepas

nazirah said...

wah suke betui la kata2 tu .. menangis tu .. alahai tetibe jadik macam kuat hehe ;)

POSH76 said...

tak suka simpan...tak puas hati luahkan ajer...!!!simoan2 buat sakit jiwa ajer

Anaa said...

ella, memang betul.. sabar tu sebab nak pujuk hati dan supaya bersikap positif. Dalam pada sabar tu kena berdoa semoga Allah bagi jalan keluar.. dalam pada berdoa jugak, kena ikhtiar cari penyelesaian...

tapi memang masalah rumahtangga, atau masalah suami, adalah ujian hati yang sungguh berat pada sang isteri...

Mimie. said...

suke entri ni.byk nasihat :)

Pia said...

"lately ni saya dah lama tak nangis rasanya...dulu2 tu amboi pantang terasa sikit jer,nangis..agaknya dah matang sikit kot....ataupun agaknya air mata ni dah kering..eh,air mata leh kering ker kc?tp saya setuju sgt ngan kc,kalau rasa sedih jgn tahan2 nangislah sepuasnya.....sbb kita akn rasa lega sikit lps tu..."

azieazah said...

Kak Azie ni lagi fragile. Baca kisah sedih skit jer nak nangis. Seminggu mesti ada nangis punya!