Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Gurau, Senda, Terluka

Hai .. Sumpah rindu bila tak dapat berterapi di blog pepel ini semalam*Eleh .. baru sehari tak blogging dah rindu setengah mati. Org lain tinggal lama tak heran pun*Hihi.

Nak share thought dengan readers kat sini tentang bagaimana senda gurau yang sepatutnya merapatkan dan mengharmonikan boleh bertukar menjadi 'sebaliknya' jika tak dikawal dan keterlaluan.

Hajat hati nak bergurau senda tapi disebabkan 'over', lain jadinya. Kalau di 'other party' terluka dan tak boleh terima, hancur musnah sebuah persahabatan yang telah terbina bertahun lamanya. Sayang, kan. Lagi satu, adab dalam bergurau harus dijaga terutama kata-kata. Jangan sampai mengaib atau menjatuhkan maruah orang. Gurauan yang bercirikan kutukan pun lebih baik kita elakkan. Sebabnya, kalau the other party tak boleh terima, dah jadi berdosa kita, kan. Dah kena cari jalan untuk mintak maaf.


Kesimpulannya, banyak benda akan jadi huru-hara sekiranya kita 'over'. Patut lah Islam menyuruh umatnya mengamalkan sikap "Bersederhana, Berpada-pada dan Jangan Over. Islam itu Indah, kan.



16 comments:

Fara said...

KC,

Ada kenalan smpi putus kawan disebabkan gurau senda.

=(

MaMa AiNi said...

salam KC bukan semua org tahan bergurau..& bila sentap terus dia putuskan persahabatan yg telah lama terjalin...susah kan bila kita asyik nak menjaga hati org?..hu2x..

missbby said...

gurau tu boleh kan, tapi memang kena hati-hati..kita mmg suka bergurau, tapi kena nengok orang jugaklah..

el said...

tu lah kalo nak begurau tu kenalah hati2..jgn main sergah jek..sentap woooo kdg2 tuh

PinKy MoMMa said...

kadang kadang nak bergurau ni kita kena tgk gak org tu spesis yang camner..kalau jenis yang tak de hal pun kena juga jaga aib dia jgn smpai dia terluka hehe..nak nak yang ati tisu..lagi cepat sentapnyer ;p

eliyaezlinalias said...

bersederhana dalam semua aspek adalah yg terbaik!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bergurau biar kena pd tempat dan orangnya..

kakcik said...

Betul tu Ella, bila kita keterlaluan, mungkin terjadi perkara yang tak disangkakan.

alinac lover said...

btoi tu kak..kdg2 silap kata mmg sentap smpi tua


kak..yong kt kl da ni :)

miya said...

harus berpada2...

*hi kakchik! hehe...*

munna said...

bergurau terlebih ni..mmg bawa padah pada kita....

Isteri Encek Bard said...

BETUL TU KC KITA DIGALAKKAN UNTUK BESERDERHANA DALAM SETIAP PERKARA

diana said...

tak suka gurau sambil sentuh2 kita...
rimas..:p

MamaYatie said...

ye la kan..kadang2 kawan kita tengah emo ker, w/pun kita gurau2 tp sbb dia tngh emo maka dia pun sentap..dah masam muka pulak...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tq peringatan tu kak...sbb tu islam suruh bersederhana dlm semua hal.kan?

Ct Arina said...

selalu bersyukur rina dilahirkan sebagai seorang islam ^_^