Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kontroversi yang dicipta sendiri

Siapalah di dalam dunia ini yang suka bila dikata orang, kan? Logiknya di dalam dunia ini kontroversi atau isu tetap akan timbul either u like it or not. Kontroversi atau isu yang tidak diingini sedikit sebanyak tentu menguris hati dan perasaan*especially perempuan*

Saya masih ingat pesanan seorang teman yang saya pegang hingga hari ini.  Sebagai perempuan, paling penting kita jaga perilaku, tuturkata dan peribadi. Tiga perkara ni kita jaga, InsyaAllah kita akan dihormati. 


Bila ada rasa hormat yang lain pada kita, wujud rasa segan dalam diri dia. Automatik dia akan menjaga tutur katanya tatkala berkata-kata dengan kita.     Andai kita bersikap terlalu terbuka, tidak menjaga kesopanan dan tiada batas dalam tutur kata dan pergaulan, 'balasan' yang sama jugalah yang bakal kita terima nanti. Diri sendiri yang terluka akhirnya.


Jangan terlalu terbuka. Hati-hati dengan perlakuan dan kata-kata andai tidak mahu terheret kontroversi yang dicipta sendiri. 

15 comments:

eliyaezlinalias said...

good advice!

rara pinkmafia said...

btol tu sis.mulut tu kena jaga jugak kan =)

Fara said...

Mulut, badan, hati...

Usah terlampau terbuka. Kelak diri sendiri binasa.

Eh, bestlah motivasi pagi nie. Hiks~

POSH76 said...

setuju sgt....mesti ada limit...kot nak bersosial sekalipun jg tingkah laku nak2 yang sudah bersuami pegang nama baek suami & keluarga

Tina Othman said...

org perempuan ni mcm2 nak kena jaga kan kc, tima kasih sebab tlg ingatkan hehe sebab kekadang bila dpt berckp tu, selalu tak beringat

sebab tu ada pepatah, kerana mulut badan binasa

diana said...

sebab mulut badan binasa....
terlalu mencanang kisah peribadi pun akan buat kita terdedah dengan kontroversi...

Daddy Ziyyad said...

setuju. Kadangkala, kita sendiri yg mencipta ruang utk orang lain mengata kita.

Ct Arina said...

perempuan banyak nak kene jage. macam kc cakap la, tingkah laku, cara bercakap etc.

kalau tak orang pandang tak elok. bukan semua orang kenal kite kan ;)

RashAtie said...

agreed!!

kakcik said...

Kakcik paling risau kalau apa yang kakcik ingin maksudkan, lain pula pemahaman orang. Niat kita baik, orang terima sebaliknya. :(

munna said...

mmg taknak ada kontroversi biarlah hidup low profile begini...

Pia said...

"betul2...terlajak perahu leh undur terlajak kata habiss la..."

nora rashid said...

takut tercipta kontroversi...

PinKy MoMMa said...

tak suka kontroversi..memeningkan..
tenkiu KC kerana mengingatkan ;)

MaMa AiNi said...

ya KC mama terlalu tkut dgn perkataan kontroversi !!.. kadang2 kita tak mencarinya, tapi sengaja dicetuskan olh org lain,itu yg sgt bahaya !!.. dan bila tiba2 kita jadi mangsa kontroversi tersebut..sdgkan kita tak tahu apa2 pun..hu2x..