Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Jamuan Raya berjemaah

Tiap-tiap tahun kejiranan kita akan buat Sambutan Hari Raya secara Berjemaah. Tiap-tiap rumah kuar duit, konsep gotong royong. Kita kerja ari Jumaat lepas. So, kita bantu apa yang boleh sehari lebih awal. Antara task kita ialah beli barang. So, hari Khamis malam Jumaat kita bizi shopping, hari Jumaat malam Sabtu kita bizi makan. Baguskan kita? Hihihi. 


Rumah Kak Ani jadi pilihan untuk acara Jamuan Raya Berjemaah tahun ini. Mekaseh Kak Ani. Susah payah bagi kami tumpangkan rumah untuk Majlis Ramah Mesra macam ni. Ini Buffet Counter kami ~ Bihun Sup Utara, Nasi Lemak, Nasi Putih, Sup Tulang, Kerabu Pucuk Paku, Sambal Udang, Ayam Goreng Berempah. Mmmmm .. Yummy!!

Sila bayangkan rasanya sambil pejam mata. Heavennnnn .. sgt2.

Kerabu Pucuk Paku dan Ulam. Sila terliur ye kawan-kawan.

Kita mulakan dengan Membaca Doa Selamat. Ramai antara kami yang ada anak-anak nak periksa ~ besar PMR, SPM. Moga Allah permudahkan segalanya. Amin.

Pastu .. orang lelaki serbu dulu.

Orang perempuan pulak dok pot .. pet .. pot .. pet. Gossip la tu. Hihihi.

Yang sawan kamera macam ni .. ber 'fotogedik'. Hihi.

Ini bukti yang kami sawan kamera!!! Hahaha.

Pastu giliran mak-mak pulak serbu ..

Makan bersila dan bersimpuh ala-ala Perempuan Melayu Terakhir. Ayu gitu ...Eh .. perasan sangat la kau ni Ella. Hihihi.

Lepas makan, jangan lupa kemas. 

Lepas makan jugak .. jangan lupa basuh pinggan.

Pekerja MDKS Shift pertama ~ Pkl 12 malam.

Bakal penerima anugerah Pekerja MDKS Cemerlang tahun depan sebab Falin basuh lantai sambil 'Peace'. Hihihi.

Saya la partner Falin dalam job cuci lantai. Berkilat korang .. lantai Kak Ani kami kerjakan. Tahun depan gerenti boleh lagi kami tumpang. Hihihi.

Job bungkus membungkus ~ Maznah dan Noor Sani yang handle.

Amboi Kak Asmah .. suka ye dapat sental periuk. Dia punya misi .. kasi kilat .. kasi kilat .. sampai boleh bikin cermin. Hihihi.

Disebabkan tak dapat bikin itu periuk jadi cermin, misi beralih ke Cik Kuali. Adoiiii .. sakit ai kena sental*kalau si Kuali bole berckp* Hihihi.

Last but not least. Ini la Falin ,, jiran sebelah rumah saya yang Ya Rabbi .. Susahnya nak jumpa. Nama je berkongsi dinding tapi .... U in .. I out. U out .. I in. Itu la Hai Hai .. Itu la Babai. Camtu la gaya hidup orang Kolumpo ye. Time kenduri kendara je la nak beramah mesra. Hidup Jiran-jiranku!! Chewah ... Over!!! 













20 comments:

qemaishak said...

kejiranan yang bagus..tmpt qema xde pun buat makan berjemaah gini..kat kg jugak best huhu

kakcik said...

Kerabu pucuk paku itu sangat menggamit selera. :)

KuNanGKuNanG said...

masih ada semangat kejiranan yg kuat..camni la bagus...:)

Ct Arina said...

wahhhh rewang ala kampung gitu! =D

Ati Masrif said...

dulu kat tempat kita pun ada buat
tapi bila jemput jiran2 jln lain
juga..dah jadi tak best coz
lagi byk kerja...so this yr tak buat

azlin mrs'Hairil said...

lawa umah akak...kat mane nie?

Mamaleesya said...

meriah bangettt raya gini, makanan cedap2 pulak tu

MamaYatie said...

mmg bagus la! masak jemaah, makan jemaah, kemas jemaah, tapau pun jemaah...i like!!

Cikgu Tie said...

Makanan yang tersedia kelihatan sungguh menyelerakan.Kerabu pucuk paku tu yang tahan tengok tu. mesti sedap kann!

P/S: Suka pada semangat bekerjasama ditunjukkan.Bestkan punyai jiran-jiran yang macam nie!

Pia said...

"bagusnya semangat gotong royong masih tebal kiranya kt tmpat kc tu...lps makan pun pakat2 kemas..bkn blah cam tu jer kan...yg best lg, ofkos ler bab mknn...adoii..pengsan.."

Adinda Amy Sensei said...

meriah tu..

eelobor said...

wah...bagus betul la tradisi cam gini. seronok bila dapat ramai2 & gotong royong. secara tak langsung dapat mengeratkan & mengukuhkan ukhwah yang kian hari semakin longgar

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.cik..bestnya klu bergotong royong camni buat makan2.Xtersa penatkan?tahun depan ajak atie lak yer..hihi

norh said...

muafakat membawa berkat.. :)

MaMa AiNi said...

KC masih ada semangat kejiranan begini ya?..biasalah KC kita pergi balik kerja sampai tak kenal jiran kita yg tinggal kat sebelah rumah...mama pun begitu..:)

el said...

syoknye tgk cam nieh rmi2 tolong menolong...smpi tgh mlm tuh..

PinKy MoMMa said...

wahh sgt meriah okeh tapi lemah bab nak basuh piok besar tu KC huhu..sapu sampah ke aper ai on jer hehe

Amy Syaquena said...

bagusnya kak semua saling membantu... meriah sungguh

Suara Kalbu said...

bestnya ada suasana macam ni. Teringat kampung huhuhu

alinac lover said...

best tgk..