Sunday, January 15, 2012

Honda Insight Bloggers Drive ~ Day 1

Jumaat 13hb Januari 2012 ~ Hari yang ditunggu-tunggu tiba. I was excited .. counting the days since i received the E-mail from Joey Gan of Ktalyst International. Walau penat sebab malam sebelum tu i have an Aerobic Class tapi hati tetap bersemangat sebab bukan calang-calang kereta that misz-Ella was offered for the Test Drive. It's a Hybrid Car .. smart car .. bukan kereta biasa-biasa tapi kereta yang dilengkapi dengan teknologi terkini. Walau terpaksa meredah traffik yang jem dan menjadi Blogger paling lambat register*auwww .. malunya* tapi hati tetap berbunga-bunga. Mak nak naik insight harini. Yeay .. yeay .. *padahal dalam hati nervous gila sebab tak tau lagi bakal berkereta dengan sapa* 

Welcome Speech by Encik Akkbar Danial of Honda Malaysia starts soon after the all Bloggers registered.

Apa itu Hybrid ~ Technical Explanation by Mr. Harvinder Singh

Mr. Harvinder Singh is also our Leader for the Test Drive.

After the explanation, we are ready for the Drive. Setelah jumpa Team Mate, *yeayy .. My tulips matched Ben dan Ujang who are my Bloggers Friend .. so nervous ada kurang sikit* we were allowed to choose our Car for the drive. Yesss! We choose car no. 3 sebab no dia cantik dan warna dia menarik. 

More explanation by Mr. Harvinder Singh.

My first impression once i entered was .. WOWWW!! *Jakun sekejap* Hihihi..

Walkie Talkie ~ This is what we use to communicate with each other. Pun jakun sekejap. 39 tahun hidup, baru first time guna menda ni. Hihihi.

The Flag Off was done by En. Akkbar Danial of Honda Malaysia. Gambar tak da sebab masa ni kitorang dah dalam kereta waiting for the drive to start. I was the First Driver for Car no. 3. 'Ladies First' kata dua orang Blogger ni kepada saya. Photo pinjam dari FB Ben. Tqvm Ben.

1st Driver Switch Stop at Hulu Langat before i pass the steering to Ujang. Gambar pinjam dari blog Ujang. Tq adik. Selepas tu, ada 4 lagi Driver Switch Stop before we had our lunch at Avillion Resort, Port Dickson. The journey was ... SUPERB!! Jalan bengkang bengkok, jalan lurus, jalan kampung, jalan sawit dan highway .. semuanya kita lalu dan rasa. Best!! Thats what we feeled for the 1st half of the day. 3 jam PJ-PD secara bergilir-gilir. Teruja dan tak sabar untuk another 2nd round of the Drive. Apa-apa pun, kita berhenti dulu untuk rehat, makan dan solat.

BTW, This is Tengku Ezan Ley, Senior Executive of Honda Malaysia yang menemani Bloggers di dalam kereta secara bergilir-gilir. Turun kereta ni .. masuk kereta tu. Dari tempat "Flag Off" sampai lah ke destinasi. Hai Tengku Ezan, nice to meet you .. walaupun di awal pengenalan terdapat insiden "Tipah Tertipu". Hihihi.


We park our car safely and ready for lunch. Our car? Chewahhh ..

Was greeted and ushered for lunch by The Crew.

The menu ~ Dari atas sampai bawah semua kita suka. 

Steamed Cord Fish, Lamb Rib, Rendang Tok Burung Unta, Ketam, Udang dan Penkek Durian. OMGGGGG .. akak makan banyak ok.

Titbits and Soft Drink was provided and refill all the times by the Crew. Kebajikan Driver sentiasa dijaga. Banyak sour sweet tu i makan sebab orang lelaki mana suka makan masam-masam, kannn. Hahaha ..

After lunch, we depart to Philea Resort, Melaka. Separuh perjalanan menggunakan jalan kampung dan masuk semula ke Lebuhraya dari Toll Pedas dan exit Leboh Ayer Keroh. Route yang diaorang pilih sangat cantik.  Good job Honda Team. 

Arrival at Philea Resort, Melaka. Disambut dengan minuman Selamat Datang dan diberi Tuala Basah untuk menyegarkan muka. Molek sangat la tu sebab kami sangat haus dan berlemuih. Hihihi. Then, Joey of Katalyst International distribute the room key and brief the Bloggers on the night activity. Wahhh .. i dah tak sabar nak tengok bilik ni. Excited!!

 Nak ke bilik kena naik 'buggy'. Dalam hati tertanya-tanya .. Jauh ke? Rupanya dekat je .. tak sampai 5 minit dah sampai.

Once i entered the Pavilion Room of Philea Resort .. OMGGGGG .. u want to know what happen? Wait for my next entry. Interesting ok.



Our dinner was at The Mansion of Majestic Malacca Hotel. Makan Malam masakan Nyonya which include my favourite Asam Pedas. Asam Pedas punya pasal banyak i makan. Hihihi.

Kak Jie, orang lama dalam dunia Blog. Pertama kali bertentang mata even selalu baca blog dia. Tersentuh hati tengok sifat keibuan dia .. walau dikelilingi teman-teman, hati asyik teringat anak di rumah. Alahaiii .. mak-mak gitew le kan. Kalau bapak-bapak keluar rumah .. hurmmm .. lupa dunia korang ye. Hihi.

Iris and Nazirah ~ The beautiful roses of Honda (M) Sdn. Bhd.

 Bloggers and The Honda Team having dinner together. We had a Casual discussion while makan-makan. INSIGHT .. HYBRID .. was the most popular words that night. So, how do u feel about Honda Insight? Well, to be honest .. hati belum ada bunga di hari pertama. We'll see the second day ya. Let me discover and feel more before i give the answer.

Ben memang suka duduk sebelah Ujang bila makan sebab Ujang tak makan seafood so portion dia automatik jadi milik Ben. Ben kenyang sebab makan 2 part. OK. Tamat sudah Agenda Day 1. Sampai Hotel ada yang nak gi town jalan-jalan, ada yang duduk luar bilik sembang dengan kawan-kawan but i chosed to tidur lebih awal. Want to get myself ready for Day 2. A lots of excitement menanti kami. Nak tau apa dia? Jumpa di entry seterusnya ..




13 comments:

Hanis Azla said...

wah.. peluang yang menarik tu kakchik.. seronok dapat berkongsi kisah yg menarik ni.. makanan tu mmg buat saya rasa lapar.. he..he..

IntaNBerliaN said...

wah!! sy yg tgk gambar & baca entry ni pun rasa teruja.. akak yg pergi terlebih2 la teruja kan.. :-)

Mama Ema said...

tak sabar nk tgg the next entry..rugi ujang tak makan sseafood..

Ati Masrif said...

seronoknya ella..
ati pun suka adventure macam gini
tapi sejak beranak kecik banyak
yang kena tinggalkan

tak sabar tunggu nx n3 :)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

best kan kc dpt peluang ni...

tak sbr nak tunggu next N3

yana halim said...

bestnye.... rezeki jgn ditolak ye kak ella...hehe..

firuz said...

wah! KC dah betul2 jadi blogger tegar.. :D

bilalah kita nak dating lagi ye..

RashAtie said...

waaahh...best nye KC..kalau atie, sure payah jugak nak pegi...tak tido malam la tanpa anak2..hihihi

eliyaezlinalias said...

tahniah kc! tambah panjang resume kc as blogger! hebat!!!

munna said...

wah!... bestnya KC.... suka suka suka...

Rtp Farra Arisha said...

how awesome it was :)

Queenie said...

hamboii..patut la wajah berseri2...
jeles plak rasa..

susumanis said...

wah bestnyer dapat peluang mcm ni KC