Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kata-kata bila dikata


Kata-kata bila dikata

Apa nak buat ye bila kita dikata orang? Cari balik kelemahan org tu dan 'fight' balik? Or .. haruskah kita 'be rasional' iaitu "bermuhasabah" ~ Fikirkan kembali apa yg dikatakan itu? 

Korang pilih mana? Ai pilih muhasabah. Ai tak terus melatah or marah-marah. Ai tak 'poom .. pamm .. poom .. pam' Ai duduk diam-diam pastu fikir. Baik .. buruk, right or wrong kata-kata tu. For me, kita tak perlu cari kelemahan org tu balik sbb yg dikata itu kita .. bukan dia. People pointed at our weakness which we might not realise all this while. Daripada kita make the things worst dan bertelagah, pe kata kita think positif. Mungkin ada benarnya kata-kata org tu. Kita kan manusia biasa ciptaan Tuhan yg tak sempurna. 

Well, anyway, it takes two to correct each other.  Yg sorang buat silap, sorang lagi tlg betulkan. Hidup mcm rantai. Saling memerlukan .. tegur menegur sesama kita.

Tapi kalau kita difitnah, lain pulak pendekatan dan cara menanganinya. Apa pun, muhasabah dgn cara duduk dan berfikir itu penting dari ambek tindakan tanpa fikir terlebih dahulu.

20 comments:

mizzkechique said...

seeloknya diam..kalau kita kata dia balik, kita pun dh mcm tu.. bersabar tu lbh baik..

Isteri Encek Bard said...

betul ru kakcik, baik kiter muhasabah diri, daripada memeperbesarkan hal remeh nie... cuber jadikan kutukan mereka tu untuk merubah diri kita

YAYA AZURA said...

bersabar jer .. kalau kita no respond lama-lama dia pun dah malas nak mengata...

tapi kalau difitnah kita ada hak untuk bersihkan nama kita ..

Peri PiA said...

bgs la kc,blh jd kan panduan

pia pulak ,dia m juge tp muke ni "nmpk" sgt

insyAllah nk berubah,pia selalu doa mohon diberi kesabaran,ketabahan yg baik2

deAnza-wAnda said...

i take both kc.. sebab kalau org tuh da melampau amat.. memang layak la dia makan pelempang free..hihi..

My Little Diary said...

iye la.. jgn pulak melenting tak tentu pasal..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bila difitanah..rasa cam nak bunuh jek org tu kak.huhu.tp tak leh kan?

Aku Ibu Muda said...

yeszaaa...agree with u :)

Ati Masrif said...

ati ni cepat marah tapi cepat cool

kalau jd lagu tu ..
hrp2 dpt kawal emosi mcm ella :)

Nour Akmal said...

KIC setuju dgn entry kakchik ni..
tp tak ramai org akan buat mcm ni bila dikata..biasanya akan berbalas kata2 tu dengan kata2 yang lebih teruk lagi..

diana said...

masa kita muda remaja dulu bila orang tegur je saya mula la nak baran..nak mengamuk..cari balik salah orang tu.
memang dah tak boleh tegur..
bila dah meningkat dewasa ni tetiba je berubah.bila orang tegur je kita diam je.
berubah sikit demi sikit..
tak de dah balas membalas..
tu pasal kadang2 orang kata kita ni macam tak de perasaan..
hehehh

MamaYatie said...

perkara pertama mesti hangen..tp tarik napas jap, pikir balik kenapa org kata kita..kalo betul,terima ler kekurangan & cuba la perbaiki..kalo sekadar ckp2 ksg @ fitnah abaikan ajer..

nazirulhazwan~ said...

same la kak, kadang2 dengki orang tu bagus gak, sbb die mencari salah kite, kite boleh betolkan ape:DD

eliyaezlinalias said...

senyum! tak perlu kata apa apa! senyum !

qemaishak said...

Tengok keadaan gak kakchik..
Kalau kata depan2 & takbetul bagi gak sedas dua hehe
Kalau mengumpat belakang2 tu buat bodo je hehe

RynaHakimi said...

Setuju ngan akak..dia tak bererti kita kalah..malah untuk mengelak keadaan menjadi lebih buruk lagi kan..

Sebelum menunding jari pd org lain, baik muhasabah diri kita dulu..itu lebih bijak..Kalau duk bising, pom pam pom pam mcm akak kate tu, ia dah cukup menunjukkan kita ni kurang bijak..

risa said...

kak..terima kasih atas panduan itu..semoga kite semua semangat kesabaran macam akak..menggunakan akal yg waras nak buat sesuatu
kena ada pendengar yg boleh dipercayai untuk memberi pendapat sekiranya kite nak buat sesuatu kan kak:)

nadia ar-rumaisha said...

bg saya, kne give and take dan jangan selalu mencari kesilapan org sbb kdg ble kite asyik carik silap, kita jadi lupa ttg kebaikan seseorang itu...

sarah-najwan said...

ambo pom lebih baik bermuhasabah jika dikata org gtu..tapi setakat ini xpenah kena lagi dan harap jgn terkena..

yg fitnah itu..simpang jauh2..

Peri PiA said...

jauhi pekara begini,mari muhasabah diri :)