Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Luahan minda yg mungkin berguna buat kau ..

Hujan. Bakal kedinginan la tidur ku sebentar lagi. Lately ni mmg tidur tak on 'aircond'. Sudah dingin semulajadi da ..  alat penghawa dingin seumpama 'Habis madu sepah dibuang' buat masa ini. Hehe ..

Aku sebenarnya capek sangat-sangat. Rasanya 'dancerobik' tadi pun aku buat separuh jiwa. Bila kita tak beri sepenuh hati, hasilnya jgn pulak kau harap penuh!!

Byk benda trjadi 2, 3 hari ni. One of my Engineer fainted at the construction site 3 days ago. She was then brought to Gleneagles Hospital by the project team. Sugar level dia cuma 1.5 which is very, very low. Dia ni mmg ada masalah tak suka makan. From day 1 i know her, that is always her problem. Makan sikit, tenaga yg dia pakai lebih dari apa yg dia consume everyday. She handled two projects, 1 at Ampang anther 1 kat UPNM. As an engineer, paperwork dia dh tentu la byk. Meeting lagi? Discussion lagi? Journey from 1 site to another lagi? Balik rmh, domestic work lagi? Anak dia 5 org, sume kecik lagi. Yg sulung 11 tahun, bongsu 10 months. Husband dia pun in professional line jugak, sokmo balik lambat. Actually my fren ni mmg tak da intention nak diet langsung tapi dah naturally dia camtu. She was then advised to change her way of eating.

Camni la, kalo kau tak aktif, then u eat little, that's ok. Tapi kalo kau aktif (like me), jaga la pemakanan korang. Make sure u take balance diet. Dont fall sick just becos of silly silly things yg entah apa-apa, akibatnya kita gak yg merana. Ada org sibuk nak diet walaupun tak gemuk, sanggup tak makan. Utk apa? Bukankah Tuhan lahirkan kita sempurna. All u have to do is jaga, or maintain. Tu je. I think they got mental problem here la or Inferiority complex maybe? Bila tgk org lain, kita rasa rendah diri, rasa diri tak sempurna. Mula la mencari kesempurnaan yg paling sempurna walhal hakikatnya tidak ada keperluan disitu tetapi kehendak semata-mata. Aku kdg-kdg hairan. Yg patut berdiet semakin leka dan asyik, yg tak patut berdiet, semakin tak kenal diri sendiri. Susah agaknya kita nak kenal diri sendiri kot? Mungkin cara pengiraan Body Mass Index wajar dijadikan 1 of the subject since primary school kot supaya tak da yg obesiti, tak da yg tak kenal diri.

Panjang lak aku merapu malam ni. Tu la, bila terjadi sesuatu pada kwn rapat, aku mesti akan bermuhasabah. Kenapa jadi camtu .. Y like this? Org lain ditimpa petaka, aku lak yg penat berfikir. Eleh .. aku kan sayang kwn, so i think on their behalf la. Hehe .. Good nite korang.




7 comments:

deAnza-wAnda said...

its normal actually... bila dah berkawan nie memang gitu lah...

diana said...

makan berpada2 sudah la..

alexa yussida said...

hurm,moga kwn akak cepat sihat n insaf silap sndiri..

kalau tak makan,tak sihat,camne nak jlnkan tugas sebagai sorg ibu, isteri, pekerja dan hamba Allah kan:)

Robot | Sakti said...

jagalah kesihatan kita.

janganlah obses nak kurus.
janji sihat dan boleh bekerja.

:)


Post Terbaru

Misi 2011

Keluarga#Anak-Anak

Impian Hidup

Ati Masrif said...

salam ella,

hari sabtu pun kerja ye..
nasib kerja with swasta kan..

Ellen said...

entry akak ni trus menyedarkan ellen betapa kita harus mementingkan kesehatan kita melebihi segalanya..TQ atas share ni kak..

azzey said...

kakchik2ella: betul tu...makan mmg kena jaga..