Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Ikan Siakap Goreng Kunyit & Udang Goreng Cili

Hidup ala-ala Emejing Res ni ada gak baiknya. It will keep u moving and active. Masa sokmo terisi dgn aktiviti, takda masa nak buang masa. Hihi. Camtu la hidup kita. Pagi-pagi bangun, masak, zasss lelaju anta anak gi sekolah, balik rmh dan siap-siap gi keja. Pastu 3, 4 sekali seminggu gi exercise. Hmmmm .. byk benda nak buat. Tak da 'chance' nak berangan. Hihi.

Ikan Siakap Goreng Kunyit. Besar Ikan ni tau .. ni cuma sepotong jer. Ikan Siakap ni abah Aiman bawak balik dari memancing. Lama betul nak habiskan seekor ikan tu. Ikan tu kita goreng garing pastu tumiskan bawang besar dan cili api pastu masukkan cuka sikit supaya tak terlalu kering. Perasakan dengan garam dan gula. Makan dgn nasik panas-panas. Sedapssss!!

Udang Goreng Cili ~ utk org yg suka pedas. Udang tu goreng dlm 30 saat je, pastu ketepikan. Tumis sesudu cili kering, masukkan air asam jawa, garam dan gula. Bila rasa dah ok, masukkan udang, kacau rata sampai sebati. Pastu masukkan bawang besar dan cili api. Tapi cili api tu 'not necessary' lah. Tak yah taruk pun tak per .. Ai pemurah sebab cili tanam sendiri. Hihi.

19 comments:

Cik Ina Do do Cheng said...

cik ina ni belum berakfast lagi. Bertambah lapar nengok lauk ko tu. sodap tu cili api, patah makan ngan nasi panas . siakap goreng kunyit pun sodap.

Cik Ina Do do Cheng said...

Pembetulan kak chik berakfast tukar kepada breakfast

efa said...

waa sedapnya kak terus lapar ni huhu

alinac lover said...

ari ni yong x pose..jd leh mkn tghari hehehhe

Isteri Encek Bard said...

kakacik udang masak cili api tu menggoda ieb

diana said...

datang dah idea nak masak apa..heheh

Sumijelly said...

waa.....udang tu nampak cangat sedapppppppp!!!!!!!!!!!!!!!


alahai................

Sumijelly.com

Tina Othman said...

sedapnya, terus lapar dah ni

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kc buat dahhh..dok tayang2 ni....

risa said...

mak aihhh sodapppppp!!

mazz said...

banyaknya letak cili api..
tak pe laa sbb tanam sendiri kan..kat sini mahal cili nih...beli singgit pun sejemput je dpt. :)

Piasara said...

"ohhh,macam masak cuka la ikan tu...sbb dah masuk cuka sikit kan..hihi..udang tu feveret akak..ermmm,bab makan semua feveret kan kc..."

Amieynna said...

sedapnye kak chik.. terliur..

puanbee said...

wah tanam cili sendiri dasyat gak tu hehe

ShErA said...

wah.. udang goreng cili tu nampak sedap... tang cili tu mmg best la..

Ct Arina said...

mak oii cili api dieeeeee

tiefazatie said...

adoi la...tergoda sgt nie kakchik..

Peri PiA said...

nak udangggg

Mama Likha said...

ye eh? kc ada pokok cili dlm pasu ke hehe. hish sdap nmpak tu.... :D