Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Konflik? Come on beb .. Life is easy. Tak yah pening kepala.

Kenapa ye ada sesetengah golongan yg suka mencipta kontroversi atau dlm bahasa lainnya mencetuskan konflik? Bukankah lebih indah kalau hidup berkasih sayang dan berhepi-hepian bersama-sama? As for me, i would prefer to avoid the conflict.  Saya tak suka cari gaduh. Saya lebih suka duduk diam-diam dan buat kerja saya.

But as i have mentioned many many times in my previous entry ~ Walau kita cuba berlaku baik, konflik tetap datang tanpa diundang. 

Kalaulah konflik itu dicetuskan oleh immediate family members like adik beradik, isteri atau suami or perhaps anak kita sendiri ... u got to swallow it, no choice sebab kita hidup  mcm rantai, saling berkait dan berpaut antara satu sama lain. Tapi kalau konflik yg dicetuskan oleh Unknown ~ Org yg tak dikenali? As for me, biarkan aje. Tak kenal maka tak cinta. Dah tau tak kenal, jgn cakap apa-apa sebab salah tafsir, salah cakap, dosa ganjarannya. Kita kan manusia biasa ciptaan Tuhan, dah tentu kita tak dpt elakkan perasaan tak suka, menyampah, benci dan sebagainya. 

As for me, i control the emotion till one extend i dont understand ~ Mengapa ada yg sanggup menyakiti yg lain tanpa sebab dan alasan yg rasional? Setakat kita menyampah, tak suka atau benci kat dia .. Y not kita diam and stay apart from him or her dan jgn ambek tau lagi pasal dia? Kau pasti tenang dan dia pun bahagia. Life is easy, dear .. dont make it complicated. Stop the conflict, let's live happily. Hidup terlalu singkat utk bersengketa.


20 comments:

KuNanGKuNanG said...

kadang2 tu seseorang sj je wat hal sbb suka tengok org lain bertelagah..hrmmm...

Shiela Firdaus said...

kan KC..saya naik pening tgk gelagat orang macam ni..suka sangat bersengketa!!

eliyaezlinalias said...

(*_*)
lazimnya bila di posisi memberi pendapat memang mudah TAPI hakikatnya bila menjadi mangsa amat perit~~~

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

kak el..rindu akk..
eh..eh..salah tempat nih..
hidup KC..nak dibiarkan takut makin melampau jadinye..bile dilayan makin meleret2 jadinye..herm entahla..kadang2 rase mcm nak masuk dalam tempurung jer.. :)

kakchik@ella said...

I agree with el's comment. Mmg perit but we can try our best, right? I have been in that position, in that shoes.

Whenever falls, make sure kita bangun balik. Jgn terus jatuh tak bangun2.

qemaishak said...

Muhasabah diri..mungkin baik dimata kita tapi sebaliknya dimata orang lain..

Ummiakid @ lily said...

setuju Kak Chik tapi pada kita mata yang memandang or telinga yang mendengar lebih ringan dari bahu yang memikul...apa pun hidup berkasih sayang lebih indah namun sukar utk gapai yang indah itu...tanpa dugaan & cabaran

eqbalzack said...

saya pegang satu je life saya ni kak, selalu berfikiran positif!
dugaan dtg saya cuba selesaikan dengan cara terbaik...tak nak pening2 kepala...

sarah-najwan said...

kadang2 konflik ni muncul utk mematangkn kita utk menambah peglmn hidup..

cara kita mendepani konflik yg patut kita tahu..itu yg patut kita pelajari cara2 menanganinya..

lagi pula..bg kita..kita hanya mahu hidup gembira..takmo gaduh2..jika seme org mcm kita xpe KCE..ni byk org byk ragam..rambut sama hitam hati lain2..

kakchik@ella said...

eqbal, dat's what i tried to implement in life ~ positive thinking. sama mcm eq, kc pun taknak pening2.

RashAtie said...

atie penah lalui yg sama (byk kali dahh)...ngan unknown atau pun yg mmg rapat ngan kita...atie pilih hanya untuk avoid je org camtuh n teruskan idup cam biasa, even kdg2 sakit hati tu masih ada...tapi sampai bila...kdg2 tu mmg nangis..

org tu happy je bila nmpk kita tak daya....so just buat macam takde apa yg blaku n teruskan idup cam biasa...
adat hidup la..akan ada org camni..bagi atie org camni ada perasaan hasad dengki yg tebal sgt dalam diri dia...tak boleh tidak, mesti akan ada usaha nak menjatuhkan org lain....hidup ni bukan panjang mana pun...so enjoy it to the last!

Uncle Lee said...

Hello Kakcik, interesting posting.
I guess life does, will have its not only a roller coaster ride, but sometimes hiccups. No relationship is a straight h'way.
And especially being in close proximity.
One likes to sleep with an open window, other one doesn't, ha ha....thats it.
Best have humour as the spice in our lives. No humour, cannot laugh at ourselves, habis cherita!
Ha ha.

Anyway, our life today is not a dress rehearsal. We only get to play one round.
We live our life with no excuses, love with no regrets.
You have a great week, keep a song in your heart.
Best regards.
Lee.

Ati Masrif said...

kalau berkaitan family mmg terpaksa
ditelan dan di pendam saje ella

mcm kita ni..lagi susah
anak bongsu yg harus kata iya
saje dlm apa hal pun...susah!

Peri PiA said...

kadang2 ade je sebab,uhuk2

Amie said...

assalam,
prinsip hidup yang cantik...kita buat kerja kita, kita tak payah nak kacau orang... nanti kerja kita siap, tul tak?

ShErA said...

konflik pasti akan berlaku... kalau berlaku shera suka senyap saja... tgk dulu apa sebenarnya yg berlaku.. lps tu br fikir nk kena buat apa...

Ezzah Aziz said...

aku setuju..

kakyon said...

konflik berlaku dimana2..wat taktau aje..

Gayahspears said...

Ntah..malas nk serabut kepala ttg hal yg xperlu difikirkan...
mmg byk konflik tp... biarkan je.. nty lame2 konflik tu hilang camtu ja..hahah

ct N honey said...

ia..hidup ini singkat untuk bersengketa,kumpulkan ramai kwn sebanyak yg mungkin,kelak hidup aman dan damai....