Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Hari ke 6 ~ Malaysia tanahairku

Hari ke 6  ~ E-Ticket MAS udah melambai-lambai menyeru kepulangan kami. Nampaknya ada  yang dah rindukan katil sendiri (Ehem ... ehem .. ) Pagi tu, kita sarapan Nasi Putih yg dimasak oleh Yanti berlaukkan Sambal tumis ikan bilis yang ai bawak dari Malaysia dan juga Roti Telur (Apartment yg kitorg duduk ni boleh masak-masak) yg disediakan juga oleh Yanti.  Mekaceh Yanti. Kat Malaysia pun ai tak merasa airtangan u tau. Hihi.


Sungguh excited hari ini kerana hari ini ialah acara 'membelai diri'. Beli belah kami pangkah sudah kerana tasnya udah penuh dan terlebih muatan. Nampak sgt kami juara bab sopink menyopink ni. Hihi.

Yanti@Pinky dan Kakak cantek ~ Di lobi apartment menunggu Driver kami, Ferry datang menjemput. We almost switched to Plan B bila Ferry datang lewat sejam. Mobil pulak mogok pagi ni .. mcm-mcm hal la. Ce tengok diaorg ber2 ni. Dua-dua panjang, kan? 'Cutting model' la korang ni.

Agenda "Must Try" if u ols ke Jakarta-Bandung. Dont forget to try their 'speciality ~ spa'. Destinasi utama kami di hari terakhir ~ Membelai diri di Martha Tilaar, Dewi Sri Spa, Branch Pondok Indah. Dah puas melenjan badan ke sana ke mari .. memaksa kaki berjalan berkilo-kilometer tanpa sikit pun rasa kesian kat 'dia' .. harus dan wajiblah dibalas budi baiknya dengan layanan bertaraf 5 bintang di sini.

Saat yang ai paling suka ~ Pilih Menu.

Saat yg paling ai tak suka  ~ 'bayar bill'. Hihi.

Pastu kita gi makan kat Foodcourt Carrefour Lebak Bulus, pastu kita balik rumah, pastu kita kemas-kemas beg dan pulangkan kunci rmh kat bibik, pastu kita pun gerak ke airport. Pastu kita naik kapalterbang. Babai Jakarta. Bakal kangen sama kamu. Walau ada yang pahit sepanjang 6H/5M di sini, yg manis sampai hari ni buat ai tersenyum sorang-sorang. Antaranya istilah "Jadul" oleh Driver kami Randy. Istilah "La .. Main dalam gelap?" oleh Kakak Cantek bila kerap kali kami org disini suka sgt main Chess dalam gelap. Pengalaman sopink sampai lampu gedung ditutup dan kami harus dibantu keluar ... 'muflis' di tempat org hinggakan ai terpaksa berulang 2 kali ke Maybank. Owh ye .. buat pemegang akaun Maybank better lah u ols activate kan akaun u ols dekat ATM machine di Malaysia so that you can use your account whenever oversea. Mudah, kan. Tak yah bwk terlalu byk duit nanti.

Dan paling kelakar bila mengenangkan aksi Kakak cantek mencari Tingkat 17 di Hotel Carrcadin Bandung walhal hotel tu cuma 7 tingkat je. Yg sebenarnya ai tersilap jawab bila Kakak cantek tanya ai .. Ella, bilik kita tingkat berapa? 17 ~ dgn selambanya ai jawab. Pdhal tingkat 17 tu apartment kami di Jakarta. Pastu Kakak Cantek yg innocent naik lift, cari tingkat 17 tak da, dia tekan tingkat 7 pastu dia 'tap' sume pintu dgn 'electronic room key' sbb tak tau bilik yg mana 1. Pastu dia cepat-cepat lari sbb takut tuan bilik bukak pintu. Kelakar!! Gelak besar kitorg dlm kereta.

Last pose at Jakarta Bandara. Tgk la muka kitorang. Confirm penat, kan.

I definitely want to repeat this trip with the same person ~ Kak Nani, My best fren Dr. Rozzana dan Yanti@Pinky and Mama@Kak Bedah. They are fun. Disini kami berkongsi rasa yg sama. Susah senang bersama, makan minum bersama, tido sekatil mcm dlm tong sardin sama-sama*hihi* dan sekembalinya ke Malaysia, sakit badan sama-sama. Haha.

Few tips for you yg nak travel ke Jakarta-Bandung :-
If u travel more than 4 persons, better sewa kereta dari naik teksi. At least the driver can help to carry your shopping bag. Sewa kereta kat Jakarta biasanya dalam IDR500,000 tak termasuk minyak dan toll. Teksi yg ai biasa naik if travel alone in Jakarta hanyalah yg ada nama "Bluebird". Yg len-len ai musykil. Hihi.
Traffik jem di Jakarta tersangatlah "superb". Plan your trip. There's no such thing you boleh ulang alik sana sini cos the journey 'dekat tapi jauh' disebabkan jem melampau. Elakkan "tanggal merah" dalam kalender diaorg (public holiday ler ..). So, jom dptkan kalender Indonesia skrg and start to plan your trip!! Hahaha ..
Dulu2 when i 1st timed here, i used to bring a lot of RM1 notes. Pastu i sedekahkan kat org-org dijalanan. Besar makna RM1 tu kat diaorg tau. Kalo kat sini .. Belanja sekolah Aiman dah RM5 utk setengah hari. Hmmmm ..
If you want to travel from Jakarta-Bandung by car via highway, sewa kereta tetap IDR500,000. Pls include toll 92,000IDR dan petrol 200,000IDR. 
Bawak duit sebanyak mungkin so that you wont end up bankrupt sebab aktiviti korang dari hari pertama sampai dah nak balik will be shopping .. shopping .. and shopping. 
Save your money for airport tax - IDR150,000 for Jakarta airport. Nanti duit habis tak leh balik ai tak tau .. Huhu.

More and more stories about Jakarta -Bandung in my previous trip. U can read hereheresinidan sini.

Our last cipika .. cipiki .. (Cium pipi kanan ... cium pipi kiri) at KLIA b4 membawa haluan masing-masing. Alahai ... tetiba je rindu saat-saat itu. Senyum sorang-sorang nih wahai adinda dan kekanda-kekandaku. Hihi.



18 comments:

Isteri Encek Bard said...

sweet lah kakcik.. hihihi

RynaHakimi said...

Ahaks, cipika cipiki ye kak.. dapat vocab baru hari ni..hehe =)

Ismayanti said...

harus diulang martha tilaar tu...tip top..

zanafahmi said...

kelakar bab sesat si kakak chantek tu, ok jugak sesat tmpt org....kita org pernah sesat dlm sunway piramid, 1 jam cari parking x jumpa, tak ke haru tu?

kakcik said...

Nampak beno muka penat bila dah sampai KLIA (tapi puas, kan Ella?) :)

Adzriel @ Liza AB said...

time paling best...makannnnn

makdara TERdiva said...

6H5M tu! cayalah KC..bilalah turn sy plak eh!

rara pinkmafia said...

pape pun malaysia jugak besh kan kak.

MamaEma said...

kelakar sungguh bab cerita salah info tentang no bilik..sian kat kawan KC tue...

ummiross said...

haha..bab bawak banyak duit banyak tu ummi setuju...

Daddy Ziyyad said...

thanks for the useful tips!!

ct N honey said...

teruja baca entry ni,..teringin pula nak ke bandung...tapi bila yek?..

Promo video sinopsis Nora Elena minggu akhir

Parti tonton dan video bloopers nora Elena
OST dan lirik drama Nora Elena (6 buah lagu semuanya)

munna said...

BESTNYA PERGI CUTI2 DGN BESTFRIEND MCM KC....

NaniRostam said...

Sampai jer di dapur kat malaysia...ku asek tersonyum sorang-sorang....terkonang-konang seminggu di perantauan bersama-sama kawan kawan yang buat den tak goring gusi.....

Nanti kita plan lain ke sana eh....ada sapa-sapa nak ikut....jom....

Peri PiA said...

spa,spa,spa!!

ShErA said...

best kan kak pegi bandung... shera bulan 12 hr tu pegi bandung jgk... smpt pegi semua tmpt yg akak pegi tu... paling best kat tangkuban perahu dan pasar baru...

Anonymous said...

tima kasih ella..asyik sebut2 nama i aje kat entry u...bisak popular gitu deh!

Man Bucit said...

thanks for the tip ... nak gi aug nanti