Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Jakarta Day 2

Hari ke 2 di Jakarta. Awal pagi dah bangun menuju destinasi ~ Monas ~ Tugu Monumen Nasional. Mcm Dataran Merdeka kat tempat kita. Org kata, tak lengkap ke Jakarta kalau tidak ke Monas. Kita dah banyak kali pegi sini .. tapi disebabkan kali ni kita bawak 'First timer' .. berkorban sedikit masa dan tenaga utk mereka-mereka apa la salahnya. Betul tak?

Gambar sungguh blurrr. FYI, Monas berkubah emas.

Minum kopi jualan penjual jalanan sebab kesian. Kita selalu kesian kat org. Camna nak buat eh?? Kalau lah 'hati kering' ada dijual. Hihi.

Sama-Sama. Hihi.

Lepas Monas, kita ke Kompleks Tanah Abang. Jgn cari abang kat sini eh .. confirm tak jumpa   sebab walau bergelar Abang tapi tempat ni sebenarnya ialah Pasar Borong Baju .. bukan borong abang-abang. Hihi. So, nak baju murah??? Dtg sini. Confirm jumpa!!

Pandangan biasa di Jakarta Pusat yg sokmo sibuk dan padat. 
That's y I prefer Jakarta Selatan more.

Jual 'sopink bag' buat org-org yg terlebih sopink. Hihi.

Makan Nasi Uduk Cumi di Foodcourt Tanah Abang. Nasi Uduk lebih kurang mcm Nasi Lemak di tempat kita, dimasak dengan santan dan Daun salam. Yang berbeza ialah sambalnya dan dihidang bersama tempe dan tahu. Oh ye .. Foodcourt di sini sgt bersih. So, boleh makan dgn senang hati. Dont worry, Be happy. Hihi.

Nasi Uduk Ayam ..

Teh Botol. Tiap kali datang mesti nak. I Likeeeee ..

Wow!! Hot lah nama kedai ni. Ce teka kedai apa???

Kedai tudung*di sana dipanggil kerudung* la korang. 
Tak padan dgn nama, kan. Hihi.

Kalau ke Jakarta, jgn lupa makan Nasi Padang. Muka penat dan layu sebab kita sopink ter over sampai gedung ditutup. Sila percaya yg kami terpaksa dikeluarkan oleh Satpam*Security* sebab laluan utama dah tutup dan lampu gedung pun udah dipadam. Hahaha .. Kelakar!! Sopink sampai kompleks Tanah Abang ditutup!!

Dinner di Restoran Nasi Padang Sederhana ~ pilihan org-org berstatus 'sederhana' seperti kami. Licin pinggan ai, kan .. nak cover balik 'kalori yg burn' masa jln-jln tadi. Hihi.

So, Jakarta Indonesia Travel tips for today ~ 
Kalau mahu murah, Tanah Abang (Bangunan Baru warna hijau) jgn lupa singgah. Beli lah minima 3 helai dn dapatkan harga grocer(borong).
Kalau mahu mudah, sewa aja Mobil + Supir sekali. Hanya IDR500,000 untuk sehari tapi belum termasuk minyak, toll dan parking. Tapi kalau jalan sorang-sorang, naik aje Teksi Bluebird like what i did before. Mahu supir?? Kol me .. contact me .. I sedia membantu. Hihi.

Oke .. cukup sudah sampai disini. Later-later kita cita lagi eh. 


15 comments:

RashAtie said...

shopping....mmg hobi nieh....

rara pinkmafia said...

ooo ptt lame tak hupdate.g jenjalan ye.hehe

Zilah Nizam said...

wah..bestnye soping..sampaikan lampu mall tutup..mmg hebat la KC..hehehe

MamaYatie said...

patut la menghilang diri..hehee..best kc gi sana??

nasi padang..urrmm...dah lama tak makan..meriah lauk2 nya

diana said...

"aku gayus" tu apa kakchik??

Mama Zharfan said...

beshnya jln2 sambil shopping2

Peri PiA said...

seronoknya jln2

risa said...

balik kena pi spa ni kak..hehehe

Gayahspears said...

uwaaaaaaaaaaa :(
teringin Gayah nk g Jakarta jugak..
ish >_<

Isteri Encek Bard said...

wah meraih shopping KC... best, best

Liza @ Adzriel AB said...

wahh... sakan merendek ke sana

ummiross said...

waa meriahnya beramai-ramai ke Jakarta, nasi Padang memang best!

alinac lover said...

wow byk info

azila said...

kc..jgn lupa entry pasal brg yg disopingkan...heheh.

!eNa PnG said...

bestnya kak.. tingat masa p sana dulu...:)