Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Rumah kampung ..


Kg. Sungai Tinggi, Trong, Taiping, Perak.




Tenang dan damai di sini. Siang panas sebab tanah pasir tapi malam sgt sejuk. Mula2 kawin, adik dan kakak aku trtanya-tanya - Camna aku boleh sesuaikan diri? Aku kan lahir kat Hospital Leela Ratos, Jln Pudu, membesar kat KL. Town girl ok! Well .. depends on which kandang ko masuk la. Takkan nak pakai bermuda short kat kg kot? Pandai2 la cari kain batik. Hehe ..


Nak masak? Kelapa ada kat pokok tu ... kena mesin sendiri ye. Ha .. terkial-kial aku mula-mula dulu. Nak makan ayam? Tangkap, sembelih dan cabut bulu ayam sndiri. Eh .. aku pandai tau cabut bulu ayam. Hehe .. Tu pasal la Arwah Ayah sayang sgt kat aku. Walaupun 'lifestyle' aku dgn diaorg mcm langit dgn bumi, tapi aku pandai sesuaikan diri. Tu pasal aku slalu cakap camni dan camni. Dnt misjudge me wrongly ok. Eh .. yg bujang-bujang tu kan, kalo nak cari pasangan, cari mcm aku tau. Mak & ayah korang mesti suka. Ha3 .. apa ke biol aku ari ni weih? Punya la jauh aku merapu. Nak tnjuk gambar rmh kg .. last-last cite psl diri sndiri. Gila glamer tul la ko ni Ela. Ha3 .. Ok .. ok. Jom tgk rmh lain pulak.





Rumah kg berusia 160 tahun, sudah diturunkan hingga ke 8 generasi
pernah beberapa kali dialih tapak.
Rumah ni kat Bongek, Negeri Sembilan


Serius cantek rumah ni. Senibina sgt halus .. dlm rmh tu penuh dgn brg-brg antik. Owner rmh ni cousin BIL aku. Masa Arwah Mak Long masih hidup .. aku 2, 3 kali gak dtg sini. Kat sini paling best makanannya lah. Rendang kerbau .. Pucuk maman ... sume berlemak + pedas. My Made in Switzerland BIL terpaku sekejap tgk senibina rmh tradisi melayu kita. Maklum le ... kat Switzerland tak da rmh camni. Bangga aku bila Mat Salleh tu suka dan puji senibina rmh melayu kita. Hehe .. Pasni kalo aku jmpa lagi rmh melayu cantek-cantek, aku nak ambek gambar. Nak buat koleksi. Wah .. kena beli kamera canggih .. kena practise jadi 'Mamarazzi'. Ha3 ..










6 comments:

Kuman Chaos said...

memang syok umah kampung nih... nyaman jer..
ynag best tu kengkadang rumah takde nyamuk pun.. selesa amat..
kuman "Pandai..." Entry

Gayahspears said...

Gayah pon suke dok kampung...
udara yg segar... cantek umah kampung k.ella nih :)rindu kampung kat johor :( nk balik sekarang jugak :)

Anonymous said...

hmm taiping dekat sgt dgn kamoung nenek aku kat kuala kangsar...free2 turun ar situ umah pusaka lama

kakchik@ella said...

Gayah ..

Jom nyanyi 'Balik kampung ... '

Ayam^_^Jantan said...

kokokkkkkk ...
kokokkkkkorooyooookkkkk

Syahril Ahmad said...

say apon org trong ... dok sungai bemban.... rumah tu style rumah perak.