Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Edisi ke 2 hari minggu

Walau macamana pun mengelak buat n3 tentang makan-makan, akhirnya makanan jugak yg masuk dlm belog ni. Hihi ...

OK. Sambungan dari entry ini.  Fikir punya fikir, tak da idea gak nak masak apa. Lastly my 2nd Brother sms me ~' KC*short form for Kakchik, ok* i will cook Sup Tulang. U dont cook heavy-heavy ok, nanti byk sgt makanan and Sup Tulang i tak laku'. Fine, since the order is like that, KC decided to fry Salted fish, to match with Sup Tulang. 

Malangnya, Tulang ikan masin je yg ada dlm Fridge. Bolehlah .. dari tak da apa-apa. Hihi..

Nak makan nanti perah limau atas ikan tu, pastu colek
dgn hirisan tomato, bwg besar dan cili api.

Peria goreng dgn garam, kunyit dan serbuk jintan manis.
Tu pasal dia hitam sikit tapi baunya wangi dan sedap tau.
Squid ring favorite anak buah so kita goreng 2nd round.

Everyone was at mum's house when i arrived. So, kita makan, kita cerita-cerita, dan kita gossip-gossip. Not to forget, they play SAIDINA too. Pernah main tak game tu? Game kita masa muda-muda dulu tau. Eh .. dah tua camni pun boleh main lagilah. No age limit for this game, ok. Hihi ..

Mukhriz ~ 1 of my nephew. Dia bahasakan diri dia 'Saya'.
So official and sopan budak ni. U ols boleh la booking buat menantu. Hihi ..

Dinie yg sgt rapat dgn aku dan always tak bagi Mama Uda nya balik.
Naughty and sweet budak ni.

Akhirnya, aktiviti yg sepatutnya lunch together berlanjutan ke minum petang which finally make me masuk dapur again to prepare Cokodok bilis but luckily this time with my sister, my mum and my sister in law around. Again, i tak dapat jumpa Kak Nani sebab 'timing' lari lagi. Dalam tak sedar, rupanya 2 kali dia kol aku. Almaklumlah rumah mama adalah sgt bising sebab diaorg main SAIDINA asyik sorak riang ria gembira je. Tapi tak pe, dh settle dgn dia. Hihi ..

So frens, how was your wiken? Penat mcm i ke? Jadi chef dari pagi sampai petang mcm i ke? Jadi driver antar anak pegi tution mcm i ke? Jadi anak yg pulang ke pangkuan ibu bapa di hujung minggu mcm i ke?  Jumpa kawan-kawan blogger mcm i ke? Haha .. Watever it is .. May we have another blast week ya.


26 comments:

MaErA kZz said...

happy family...

Shahazrin said...

ajak la kita makan sekali

Cempakamelati said...

Sentiasa ada idea untuk memasak. keluarga bahagia juga. Saya hari Sabtu baru ni ada kenduri kat umah mak..kenduri doa selamat untuk harijadi adik dan suaminya disertakan sekali dengan kenduri arwah untuk ayah, nenek dan datuk. Ketua tukang masak kakak saya, saya tolong-tolong jer.

Aku Ibu Muda said...

weekend AIM? utk smalam dan lagi 8-9 weekend akan datang, kena berkurung di rumah saja...huhu

ada projek nak siapkan...oleh sbb habuan yg dijanjikan lumayan, maka redho je lah kan...janji, lepas 2 bulan ni reward diri nak gi holiday :)

Ujang9897 said...

nanti kalo pergi umah hanis zalika roger la..leh ikut..heee

Ati Masrif said...

wah..mmg happening
bila buat gathering with familykan

kita ada hadiri gathering kecil
SIL di banting coz MIL dan BIL
ada kesana..so just join them
dengan bawa roti canai mamak je

Maria James said...

jauh dari keluarga :(

di sini hanya membusykan diri dengan aktiviti kampus n sosial with friends je.
time weekend jalan2 g kl.


sedap nye makanan :)

AngahSayang2314 said...

ya allah sedap sunggah terliur angahhhhhh

Aku Ibu Muda said...

amboi ujang..kalo rumah awek cun laju je dia nk ikut ye...hihi...report kt yana kang...haha

munna said...

lauk2 yg simple macam tu lagi sedap makan.. lagi2 kalau berebut ramai2...

My Little Diary said...

salam,

perghhh!! sedap tu nengok ikan masin tu...
seronoknya bila ramai org dtg rumah kan???
weekendku? golek2 depan TV jer.. huhu

echah mashuri said...

pagi-pagi dh tgk masakan sedap2.huihh...mengoda keimanan untuk berdiet la sis.ehhehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

bab mkanan yg tak tahan ni....adus kakcik memang menguji kesabaran eden la...

Amy Syaquena said...

Ya allah kak sungguh amy tergoda dan ternoda dengan menu hidangan tue.. Akak nampak muda la apa rahsianya..bukan kipas ok tapi serius nak tahu juga mane tahu ada petua boleh la kongsi bersama..nak jugak nampak muda je cam akak he3..

Mama Zharfan said...

kak chik nampak sgt awet muda ;)
my weekend, dok umah jer masa ari ahad tu ;)

deAnza-wAnda said...

x pahit ke peria tuh kakchik.. pnh try tp 2 ari x ilg rasa pahit tuh even mkan makanan laen tetp gak rase pahit...

aibaks said...

sotong kalamari ke tu? wa.. bestnye!

diana said...

hari2 masak..
heheh..

eh!!sama la dengan maisara..
bahasakan diri "saya"..

Alin Marlini said...

sopannyer anak buah Kak Chik..lelaki plak tu...

E.d.Y said...

bestnya tgk makanan tu...yummmyyyy

Ct Arina said...

weekend yg sgt full. jelas nampak kakchik sangat dsayangi semua! ~_^

kakchik@ella said...

@MaErA KzZ, mmg hepi tp life ada psg surutnya, kan.

kakchik@ella said...

@Shah .. lauk kg malu la nak ajak u. hihi ..

kakchik@ella said...

@Shah .. lauk kg malu la nak ajak u. hihi ..

toyolkiut said...

TK lum pnh mkn peria masak camtu.. selalu goreng bodo2 je..
hehe..

tiefazatie said...

wah...best la sis nie..cm menarik je sis msk nie..=)