Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Nasi Goreng Express

Nasi Goreng Express yang aku buat pagi ni. Nape dia Express? Sebab aku buat dgn kelam kabut. Bangun pukul 6.30, lepas solat cepat-cepat turun bawah. Baru teringat, malam semalam tidur awal, tak tengok pun dapur kesayangan. Makanya semua preparation utk masak-masak pagi ni tak ada.  

Sib baik ada nasi sejuk dalam peti ais. So, cincang halus bawang putih (kalo main ketuk je nanti Aiman gerenti tak makan, dia kuis tepi je nanti, hihi ...) pastu tumis. Pastu masukkan isi udang (kita suka beli isi udang ni kat Supermarket, senang keja kita nanti. hihi ..), kacau-kacau, pecahkan telur, kacau-kacau lagi. Pastu masukkan serbuk pati ayam Maggi, lada sulah dan sedikit garam. Kacau-kacau lagi, pastu masukkan nasi. Dah sebati semua, angkat dan hidang. 

Eh, cam tak syok je hidang Nasi Goreng Express tanpa lauk ni utk anakanda kesayangan, kan. Sian dia nanti, dah la penat-penat balik sekolah. Maka aku pun goreng lah Chicken WIng BBQ Flavour yg memang dah sedia ada dalam 'Freezer'. Pastu hidang, tabur bawang goreng sikit sebab bawang goreng tu memang 'favorite' dia. Express kan, tak sampai 30 minit dah siap semua.

Tersgtlah express sampai sayur pun tak da. Sib baik ada ulam. Hihi ..

Sempat lagi aku upload gambar sebelum gi keja. Buat n3 laju-laju pasni nak set Auto Publish. 
Eh, aritu kat kotak komen ada yg suruh aku tulis resepi. Alahai, malu la dik. Akak tak masak tak hebat, takat lepas selera kami sefamili je dik. Sungguh akak segan bila adik mintak resepi kat akak. Blushing i u. Hihi ..


35 comments:

eliyaezlinalias said...

mintak cket!!!
kongsi spggan ngn bodygad kak chik leh???

Mat Gebu said...

salam kak chik, ni pakcik mat dtg bawak tepen biru..ada nasi goreng lagi?..

sarah-najwan said...

yg kelazz hidangan kakchik..mesti ada hiasan..lagilah nmpk menarik dan terliur..haha

kakchik@ella said...

En. Mat .. tak aci arr camni. mangkuk tingkat kakchik ari tu pun masih kat blog en. mat lagi. Belum berisi masakan En. mat lagi. hihi ..

kakchik@ella said...

el, takut tak menepati kehendak dan syarat2 El je dik. hihi ..

kakchik@ella said...

cikgu sarah .. hiasan tu wajib, mana la tau kot2 blh mmbangkitkan selera anakanda kesygan. lgpun ulam-ulaman tu pengganti sayur2an yg saya lupa nak taruk. hihi ..

Gayahspears said...

nak jamah cket buleh tak akak??? hahaha

alinac lover said...

ah kak..bab-bab decor x tggl ek

hehhe

Peri PiA said...

omg,waktu bgn kite same msk menu yg same pagi ni!!

pia pakai serbuk pati ikan bilis :D

lps tu buat omelet je,dah lmbt hihi

Ellen said...

Sedapnya nampak nasi goreng ni...ellen nak boleh ker..

nur said...

ekspress pun nampak menwan gak
Jemput keALL IN ONE

Jank said...

amboiiiii xpress pun cmtu, kalau lompat2 msti lg grand kan kakchik hehe

deAnza-wAnda said...

wah kak.. sgt express k...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

pehhh sis xpress2 pun ayam goreng ada jugak..clurst sangat...
sis..eida xbalik kampung la...tue masa krismas hari tue...sis nak jumpa eida ke esok??? bleh2..kul brapa???? kul 1..eida ada lunch date ngan blogger kat keramat...

nisa said...

wah..hebatnya..memg express..siap dgn hiasan, kalo saya makan nasi wajib ada sayur atau ulam2..kalo x rasa macam sakit jer hari tu..hehehe

CiK QiQi said...

kak chik..nk n.grg..tgoda.huhu...ngn syurnye..nyum3333333333333333

munna said...

walaupun ekspress.. tapi presentation dia mantoppp.. boleh buka selera orang yg memandang

Aku Ibu Muda said...

again...teruja tengok kak chik hias makanan! bila la nak dpt mood menghias ni :)

Ujang9897 said...

adoiyai...ayam tue my peberet

Ogy said...

sbb ade hiasan2 maka tak nampak pun mcm ekspress..hehee

Azwan@Mr Money said...

sodap nyo lah.... kami nie makan maggie je ari2... heheheee

diana said...

ya allah..
kenapakah kepak
ayam tu sangat menyelerakan??

mellow said...

memang express . express pon nmpk sodap dgn ayam2 mcm ciken wing kt piza hut huhu . selalu jugak buat nsi express rakyat cmni bila dh tak reti nk masak .

Maria James said...

u're doing it great sis :)
gotta learn from you. hahaha
by the way love the word "express".
great mum, great cook, n absolutely a great life u have :)

Mama Zharfan said...

food presentation kelas 5 star ni!! tabik spring :) tabik gak sbb sempat lg amik pic and tulis blog hehheh even in a hurry pun :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam..kadang2 yg express yg paling sedap..klu beria2 buat nasi goreng mmg xbape nak 'kaw' la..hihi

Myra Jay said...

Cantik hiasan..
Walau epress, siap ada hiasan lg, mmg cayalah.. :)

Innanie | Ariffin said...

wing tu buat saya lapar laaa @_!

Syima Emi said...

express-express pon kak, nampak sedap.. siap ada chicken winggg tu lagi la masyukkk.. my fav tu...

MahaMahu said...

Express pun nampak sedap wahh nak rasa leh..

kakchik@ella said...

hai pengomen2 semua .. nampak je sedap, rasa lum tentu!! haha ..

Tengsss ye ramai2 dtg komen2. hihi ..

ULtradya said...

mcm sedap ja.....

Ct Arina said...

ekpress pn hiasan mmg x tinggal kakchik ni!i like! ~_^

nurul ainul farhain said...

wah kak chik.
terliur lah.
xbrekfast lagi ni.hehe

azzey said...

akak wlupun ni n3 bln lps....tp sebab terpesona dgn deco nya saya bc gak n3 ni....sedaap nih...:)