Sunday, January 30, 2011

Aritu ada org mintak resepi Butter Prawn

Aritu ada org mintak resepi Butter Prawn kat ai. Ai pun dah janji akan bagi resepi kat dia. So Azzey dear, this is for u ye.


Actually Butter prawn ni ada dua jenis. Yg berserdak garing (dicampur telur) pun ada, yg basah mcm yg ai buat selalu ni pun ada. So, i bagi resepi yg ai buat selalu la ye. Eleh .. tu je yg ai tau pun. Hihi ..

Potong dadu bwg putih, hiris daun kari, butter, 
susu cair dan udang yg dah digoreng separuh masak

Tumis bwg putih + daun kari menggunakan butter yg dah dicairkan,
masukkan udang, kacau-kacau, pastu masukkan susu cair. Kacau sampai kering. 
Jaga api tau. Hangit kang susah. Hihi ..

Ikan bawal suwit sour.

Ekceli pagi ni bangun lambat. 7:15 baru terjaga .. terlepas solat Subuh. Mana dan nak Subuh kalo bangunnya 'time' matahari dah tinggi. Walau terlambat bangun, sempat lagi masak 2 lauk for my Bodyguard si Aiman Yusuf. Selamat makan-makan, Aiman.




18 comments:

Mama Zharfan said...

me sgt suka mkn udg :) nampak sgt sedap tu :) boleh try gak resepi kak chik ni :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

Kita pun salu buat butter prawn yg mcm kak cik buat ni..sedap kan..lemak² je rasanya..

ferra ferro said...

terasa macam nak datang rumah kak chik , jamu makan sekali .. tak pandai segan ferra ni ! hihi x)

sarah-najwan said...

hubby ambo suko makke ude ni..salu goreng kunyit je..

ni bole try goreng gini..mudah dan rikas je nih..tapi..ambo alegik ude..msak2 utk hubby je..xpenah try rasa guaner..secukup rasa atau setawarnya..hehe

tq kkachik bg resepi..

tomatokering :) said...

wahhh~ SEDapnye ! antaq kat ceq buleh ? hihi

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tq sis..hr tu malu2 nak minta resipe..muahhhh

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

huihs...sedap ni...kakcik telio ni...

neni izazi said...

udang butter prawn...kat kedai mahal ni...nak buat xreti...so, tom yam udang je la menu hari ni..

diana said...

erm..
makan dengan nasik panas2
sedap ni kakchik..

lepas tu kena pulak
air cincau memang dasyat la hehhe..

deAnza-wAnda said...

perghh...terbaek lah... cam best jer kena try ni sis...

norh said...

sedapnya kak..terliur ni..

E.d.Y said...

alahai..lapar tgk makanan ni

sorry kakchik, td xsempat nak singgah office...banyak benda nak kene uruskan...

toyolkiut said...

ooo..
takde la payah sangat ye..
nnti TK nk suruh adik TK try la..
TK terliur nak rasa la..
hehe..

ikan masak camtu makan nasi panas2 mmg sedap kan..

Piasara said...

rasa cam nak buat,tapi malaih pulak dah...ujan2 ni rasa seram sejuk..nak masak pun tak dak mood.
Ikan suwit sour tu sy mmg rajin buat.ank2 suka...

Desk Of Carlo Santeekee said...

Salam..

Syoknya Aiman dpt makan udang selalu..

Woofer Storm said...

untung c aiman ni,kan bst kalo dapat makan..hheee

iwan_dextrous said...

tidak...rasa lapo lak...hahaha

azzey said...

tq kak. nanti saya nak cuba. kena beli butter dulu....he3...


p/s; tq kak ye. sayang akak!