Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kenduri kawin masyarakat Jawa di Teluk Intan

I came from a big family. Abah org Kelantan, mama org Teluk Intan tapi aku membesar dlm masyarakat Jawa. Konpius eh?? Wah .. kena baca balik n3 lama aku la camni. Hihi .. When i was a child, tiap-tiap kali raya Aidilfitri mesti kitorg akan beraya di Kg. Selabak, Teluk Intan, Perak. Still keliru eh?? Later-later la i cerita. Very long .. long story ni. Hihi ..


Aku dan adik beradik biasa dengan adat dan gaya hidup org Jawa. Makan dalam talam beramai-ramai masa kenduri, makan pecal di pagi raya pertama, berbisik-bisik bermaafan di pagi raya. Takat nak berbahasa Jawa yang basic-basic tu, no hal lah .. nak pulak kakak aku. Hihi .. Aku sbnrnya rasa sungguh bertuah sebab melalui pengalaman hidup yg sangat menarik. Bkn sume berpeluang merasa kehidupan se unik kami adik beradik. 'Bertuahkan kitorg ... ' Haha.

Kenduri kawin di Teluk Intan, Ahad lepas ialah majlis kawin anak sedara abah di Kg. Selabak. Mak pengantin, Wak Saripah ialah kakak abah. Suaminya Wak Copen dah meninggal tahun lepas. Kenduri yg terakhir la ni sebab anak-anak lain sume dah kawin.

Adik aku Aishah dgn anak buah, Dini. Dua2 comel lah. Hihi ..

Puteri the Princess, anak buah yang sayang sgt kat aku. 
Kalau dah jumpa aku, mummy dan daddy dia pun dia buat tak tau.
Aku bwk lari kang baru tau. Hihi ..

Kitorg dgn pengantin. Pengantin tu nak makan pun tak senang, kan. Haha ..

Seronok sgt dapat jumpa sedara mara yg lama tak jumpa. Embah, Wak, Bibik dan Paman, sepupu .. semua ada. Best .. best. Sgt best. Pasni sapa lak nak kawen eh? Hihi ..


12 comments:

Ct Arina said...

tingginye adik kakchik tu..

nisa said...

o..tiap tahun beraya kat teluk intan ke?kalau camtu raya tahun ni maila umah nisa..ala kat batu gajah jer...boleh nisa buat kek coklat strawberry utk kak chik..hehe..kak chik org jawa, saya orang banjar...hehe

munna said...

kalau dah suka sgt gossip pasal malan... gambar makanan pengantin tu juga yg menambat hati munna... dan semestinya pic kak chik yg gorjes...

p/s : walaupun ada malware... munna redah ajer

Azwani said...

lebih kurang ngan saya je kak chik, Saya orang kelantan..suami orang jawa teluk intan :-)

diana said...

telur burung puyuh tu nampak cantik dan melazatkan lah..:)

Woofer Storm said...

cian pengantin tu kan,ingat baru je nak licinkan pinggan tu tapi ada org sbuk nak bergambar nil..hheeee

Maria James said...

wah cmbest jek. haahahah
kc kai color lens ke?

Maria James said...

wah cmbest jek. haahahah
kc kai color lens ke?

kakchik@ella said...

@CTarina, dia mmg yg plg tinggi antara kami. kc kecik je. hihi

@nisa, dh kawen ni jrg2 dpt braya kt sana. fmili dh mkin besar la dik. hihi

@munna, thnks fr redah aje. hihi

@Azwani, dh lbh krg sama kita ni. hihi

@diana, telur puyuh my favorite ok ..hihi.

@Woofer, hihihi

@Mia, kenduri kawen mmg best. ha ah, kc pakai colour lens. i rabun u. haha ..

deAnza-wAnda said...

apesal x sama pon muka hihi...

alinac lover said...

kg akak kt teluk intan ya?

sama lah! hahhaha kg yong kt kg.bahagia jerk.. :)

azzey said...

Saya pun panggil aruah atuk belah aruah abah saya dgn panggilan abah coz abah org Jawa + Perak kuala kangsar...tp anak nya x reti langsung ckp Jawa.

p/s; Kg Selabak mmg ramai org Jawa. dulu nenas popular kat situ kan KC...:)