Sunday, April 24, 2011

Minggu ke 3 di Akademi Redglow & Tq Ben Ashaari

Ni entry tertunda utk agenda minggu lepas ~ Minggu ke 3 di Akademi .. rasa mcm dah makin pandai je. Ecece .. perasan!! Makin lama belajar makin sedar, yg sebenarnya nak 'shading muka dan hidung' lebih susah dari buat mekap mata. Senang sebenarnya nak buat 'smoked eyes', 'multiple layer eyes'. Echewah .. mcm la pandai sgt dah!!


Cara-cara memusing rambut ala-ala karipap pusing turut diajar di Akademi.

Nak flashback sikit lah aktiviti di Redglow Akademi sepanjang 4 minggu ni. Jom ikut kita mengenang tragedi indah*echewah* di sini. Opss ... akan menyusul 1 lagi entry selepas ini. Later-later eh.

Minggu pertama di Akademi ~ telah di 'transform' menjadi Kris Dayanti. Sapa yg belum baca, boleh la tgk kat sini.

Minggu ke 2 ~ Giliran kita pulak 'test skill'. Yeszzz!! Suka lah ai!! dpt cuba, try dan test. Boleh baca cerita tentang pengalaman pertama disini. Not bad kan sentuhan jari-jari halusku and the geng. 

Minggu ke 3 ~ Sessi dgn Teacher Apple, Professional Mekap Artist. Superblah 'presentation' dia. Very professional, penuh aksi menarik dan banyak tips. Rugi lah kalau u ols tak grab peluang belajar dari org-org camni. Kalau u ols tengok 'Set brush' dia, Fuhhh .. telan air liur u. Sumpah tergoda. Ribu-ribu reganya beb. Barang mekap dia je satu luggage. Kalo kita 'kidnap' dia, .. make sure kita 'cilok' beg mekap dia dulu tau. Hihi .. Ampun Teacher Apple.

Lepas 'demo' by Teacher Apple petangnya kena la buat 'practical'. Ni la org-org bertanggungjwb merubah rupa ai dari comot ke comel. Hihi .. Terror la u ols ni. Hebat!! 

Without fake eyelashes. Takmo pakai!! Beria-ia ai dont want. Sib baik Tukang mekap dgr cakap ai. Menjadi la 'Smoked eye versi natural' diaorg. Guna 2 warna je tau - Hitam dan bronze. Kitorg tiru sebijik konsep Teacher Apple. Tapi kan .. Teacher Apple cakap kelopak mata ai kecik .. so dia suh diaorg 'touch up' lelebih kat kelopak mata tu. Nak wat camna Teacher .. dah ai mmg kecik kalo tetiba mata besor .. se geng dgn "Garfiled" lak kang. Comel tak ai?? Cakap comel cepat!! Ek eleh .. tak habis-habis perasan. Hihi ..

Petang tadi berakhirlah sudah Sessi Pengajian selama 4 minggu di Akademi Redglow. Happening habis kelas tadi which was lead by Ayang Kamil, The Makeup Artist. Rasanya dalam empat minggu ni, kelas tadi yg terpanjang dan terlama sehingga menyebabkan perut ai bergoyang inul kerana lapar. Tapi kan, walaupun lama dan panjang kelas tetap tak boring, tak da yg tertido kat kelas tadi. Hihi. Sungguh la padat aktiviti ai dua hari ni. Semalam lepas kelas berjalan sampai lewat malam dengan Kak Nani and famili. Hari ni ke kelas lagi. Tak pe lah ,, yg penting 'ai' dah grade ni. Anyone want sentuhan my jari halus?? Meh .. meh. Hihi ..

Alamak, lupa nak ucap thank you kat adik blogger ai, Ben Ashaari yg melayan Tuan Bodigad sepanjang ai kat kelas tadi. Bagus Ben ni, pandai dia mengasuh anak ai. Len kali boleh la mintak tolong lagi. Hihihi. And for Mrs Ben and the rest of friend, gonna miss u ols so much cos the class is oredi over. But still .. sgt-sgt lega sebab berakhir sudah perjalanan panjang kami menjadi student di Redglow Akademi. Buat cikgu-cikgu yg baik budi melayani karenah budak baru belajar mcm kami ni, Terima Kasih ye. Budi baik Cikgu-cikgu akan kami kenang sampai bila-bila. Pasni, ajaklah kitorg lagi. Eh ... tak malunya ai!! Hihi ..


14 comments:

Peri PiA said...

makin best la :)

alinac lover said...

akak da teror ah! ajar yong pulak heheheh

Kancilbiru said...

ok nanti bleh suh kak chik mekapkan la pasni...hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh nnt tlg make over adik leh sis?

risa said...

agak2..kalo nak mintak kakchik mekapkan saye boleh tak? hehehehe

diana said...

ada masa kakchik buat entry pasal smoke eyes..
ala2 tutorial la kiranye...
heheh

Mamaleesya said...

wah menarek kelas mekap neh kak ella..brp fees diye tu?

eelobor said...

hahaha, mr ben ni mmg serba buleh rupanya....

lawa2 lah gambar akak tuh...

qemaishak said...

wah terror la kc mekap ala2 artis pasni..yg akak touchup tu lawa:)

cik bahulu oren said...

nnt akk ajar wat smoke eyes bley ;)

AngahSayang2314 said...

mesti syok kan????

azzey said...

pstttttttttttttt..kc tlg touchup kan muka saya ni...:)

Angin Selat Melaka said...

assalamualaikum...
Teruskan usaha penjagaan kecantikan dgn melengkapkan diri dgn ilmu kecantikan yg ada di sini:

PetuaKecantikan Tradisional Lama

Semoga berjaya. Thanks.

azila said...

heheh..kc, apa lg..lehla pasni buat tutorial smokey eyes spt permintaan ramai..tp kt kena tunggu alat2 yg di order sampai dulu kan?heheh