Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Nak marah ke nak nangis ni??

Tetiba termasuk jerat. Tak pernah duga akan terjerat dengan konflik yang tak diundang ni. Mcm2 emosi ada masa tu. Nak nanges ke nak marah? Bila dikaitkan dengan perkara yang aku tak buat, I was hurt .. sedih.. but not angry. Apasal aku sedih eh? Patut aku marah, kan? Agaknya umur dah camni tahap kesabaran dan kematangan aku dah makin tinggi kot .. dah tak cepat melatah. Dah kurang '1 sense' kot aku ni? Ishhh .. rugi la tak da 'sense' marah. Hihihi ....

Instead of marah, aku sbnrnya lebih suka muhasabah. Fikir .. fikir .. dan fikir lagi. Fikir banyak2 kali. Lepas borak dgn Blogger popular dan Mrs nya, baru rasa lega. Masa tu kesayangan outstation .. lagi la tak da tempat mengadu. Nak cerita dgn kwn-kwn .. masa tu 'mood' tak da. Kan "bulan" datang .. memang sokmo tak da 'moodlah.' Aku duduk diam-diam. Mata tengok 'skrin' fikiran melayang. Cehhh .. berlakon buat keja konon!! Hihi ..


Tak pe lah. Tu sume dugaan. Dugaan mematangkan. Tiap dugaan datang dengan pelajaran dan pengajaran. Moga semua yang terlibat belajar dari kejadian ini. Pasni, hati-hati dengan tiap tindakan, jgn ikut perasaan. Ikut hati mati.

Kdg-kdg kita fikir dgn menjadi 'Messenger' atau 'Tukang Sampai' .. kita lah wira. Tapi rupa-rupanya tidak. Kdg-kdg kita rasa "tak apa" kalau berbincang secara terbuka, rupa-rupanya "tak boleh" ~ ada Tukang Sampai. I believe that what you discussed that day is "your personal opinion" bukan "personal attack" tapi .. bukan sume org boleh terima. Akan ada orang yang akan salah anggap apa yg kita buat.  Hati manusia manalah boleh kita duga. Pasni dua-dua pihak kena hati-hati. Yang aku ni lak camna? Tak terlibat pun tapi dijadikan "mangsa". Itu la yang aku maksudkan .." Walau kita cuba berlaku baik, konflik tetap datang tanpa diundang". Hmm .. memang itu perjanjian kita denganTuhan, kan. Menjadi hambanya utk diduga. Sib baik da settle. 

Weih korang, takmo gaduh-gaduh lagi .. takmo stress .. takmo sedih-sedih. Bape byk hormon stress kita kuar aritu? Kedut pun rebut-rebut nak keluar masa tu, tau. Hihihi ...

p/s : Akhirnya terkena jugak aku tempias brkwn dgn 'blogger popular' ye??


22 comments:

N@di@ said...

akak sabar yer :D

Peri PiA said...

kc,saba ek

adakah dia blogger popular itu?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sabar ye sis...cam besar jek masalah sis nih..huhu

Kasih Ibu Arif Atan said...

Salam...
KC i Like...
Moga menjadi pengajaran buat saya juga!!!

risa said...

sayang akak!!! walaupon akak tak rasa nak percaya saya lagi saye tetap sayang akak macam kakak saye sendiri...maafkan saye sekali lagi..itu je yg saya mampu cakap:(

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

kadang-kadang semakin meningkat usia kite, membuatkan kite lebih matang, kak..:)


new entry :

http://gulagulahati89.blogspot.com/2011/04/kenapa-lelaki-anti-pink.html

Shiela Firdaus said...

thankss atas nasihat ini! sayang sume kawan2 sy!!

toyolkiut said...

bnyk yg terluah hari ni kakchik..
bagus2..
luahkn, usah d simpan..
apa gunanya ada blog kn?
klau stress x ilang gak pas ni ajak aiman gi makan seafood..

Izan Ishak said...

harap2 kc sentiasa kuat!
nak jadi cam kc...harap2 selalu muhasabah diri drp marah2 kan~

alinac lover said...

tukang sampai tu yg xthan tu~ huhu

sabar ek kak!!!

sarah-najwan said...

xpa..seme yg berlaku ada byk hikmahnya..

Qaseh dalia adelia said...

sabar ye sis syg ... hari ni ujian itu dtg mengganggu sedangkan sebenarnya ujian tu hanya ingin menguji ...

kakchik@ella said...

Terima kaseh ye adik-adik dn kwn-kwn semua. Kc da ok .. da feel better. Nama pun dugaan.

kakchik@ella said...

Peri pia, kc brkwn dgn sume org. yg popular dn tak popular. Benda da settle,, tak yah la kita gali lagi. Kc tulis kat sini pun sbb nk djadikan kenangan hari tua. bkn utk mengungkit benda yg dah berlalu. Lgpun pia, yg bersalah pun dah berkali-kali mohon ampun dan maaf. So, kc takmo pjgkan lagi dah.

CT said...

Sabo byk2...akk dah melalui dugaan paling berat...insyallah kalau kita ingat padaNya....akk yakin dia pasti tolong kita....kuatkan semangat ya!

eliyaezlinalias said...

huh~~~kc memang hati kuat..el yg terasa lebey2 sbb tukang sampai bussukkan nama kakak kesayangan ai..tapasai2kan???! memang tade dlm position memaafkan tapi sgt xleh lupa perbuatan dia! huh!!!!!

qemaishak said...

sabar ye kak chik, takmo sedih2 takmo tenson2 kan nanti muka cpt kerut huhu

AngahSayang2314 said...

kc sabar yer..apapun nak tanya sapa make-up akak tue..akak sendiri yer..wahhh cantik la..akak dah pandai la..nie yg cemburu nie...kc angah tetap ngan kc sabar yerrr

munna said...

bersabarlah kc ... mmg macam tu lumrah kehidupan kita... cheese....

!eNa PnG said...

akak sabar yea...


sentiasa di duga maksudnya Allah sayangkan kita.. dia tahu kita ada cara mengatasinya.. kawan-kawan jangan lawan..

Ct Arina said...

tukang sampai ni mmg siotttttt

azzey said...

tukang sampai mmg penjahat no 1! saya pun susah nak pecayakan nagn kawan2 skrg ni. esp yg selalu bersama kita